Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Pomenirea Mitropolitului Anastasie Crimca la Dragomirna
„Locaş iubit al vlădicii Anastasie Crimca”, Mănăstirea Dragomirna a cinstit marți memoria marelui arhiereu, om de cultură, iubitor de artă și de neam. În pridvorul bisericii mari, lângă mormântul ierarhului, un sobor de preoți, aflat sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu obștea mănăstirii, a înălțat rugăciuni de pomenire pentru sufletul celui care a fost aprig apărător al credinței ortodoxe și Mitropolit al Moldovei vreme de 20 de ani.
În cuvântul de învăţătură de la finalul Parastasului, Preasfinția Sa a făcut referire la rolul extraordinar pe care l-a avut Anastasie Crimca în viața monahală din Moldova secolelor XVI- XVII, la bogata sa activitate de cărturar și, mai ales, la darul făcut culturii şi arhitecturii româneşti prin ctitorirea Mănăstirii Dragomirna: „Nu doar în piatră s-a sculptat frumos la Dragomirna, ci inimi împietrite au dobândit aici frumusețe lăuntrică. Nu doar manuscrise s-au împodobit aici, ca nicăieri altundeva, ci oamenii s-au împodobit cu virtuți”. De asemenea, ierarhul a îndemnat, prin cuvântul său, la recunoștință și la păstrarea şi transmiterea mai departe a duhului ctitorului Anastasie Crimca în obştea Dragomirnei, prin grija faţă de biserică, înfrumusețarea slujbelor, promovarea preţioaselor obiecte de patrimoniu ce îi poartă amprenta şi revigorarea preocupărilor lui culturale.
La invitația maicii starețe Maria Magdalena Gherghina, la eveniment au fost prezenți monahi și monahii, stareți și starețe de la mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou”-Suceava, Cămârzani, Voroneț, Buciumeni, Teodoreni, părintele protopop Ionel Doru Budeanu (Suceava I), precum și părintele secretar eparhial, protos. Justinian Săvescu, dar și oficialități locale. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna. La slujba Parastasului au fost pomeniţi și ceilalți ctitori.