Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea Sfântului Grigorie Teologul la Mănăstirea Radu Vodă
Biserica Ortodoxă Română a făcut luni, 25 ianuarie, pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. Ziua a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, unde Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a elogiat personalitatea sfântului pomenit.
Sfântul Grigorie de Nazianz, cuvântătorul de Dumnezeu, sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 25 ianuarie, este şi ocrotitorul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, exarh administrativ şi stareţul Mănăstirii Radu Vodă; părintele Marian Colţan, directorul seminarului bucureştean; părintele Costel Burlacu, protoiereu la Protopopiatul Sector 6 Capitală; alţi slujitori ai aşezământului monahal şi dascăli ai şcolii teologice.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidenţiat virtuţile Sfântului Grigorie Teologul, subliniind şi greutăţile cu care s-a confruntat în misiunea de arhipăstorire a capitalei imperiale.
„Sfântul Grigorie Teologul a trăit, a învăţat şi a păstorit Biserica în vreme de furtună, căci după perioada persecuţiilor, aceasta s-a confruntat cu un alt fel de război, nevăzut, pornit din orgolii şi atitudini care arătau neiubirea de Dumnezeu a celor care l-au stârnit. Dar în cadrul acestor lupte s-au ridicat cei care au iubit cu adevărat Ortodoxia, cunoscătorii adevărului de credinţă, care l-au şi statornicit în timpul sinoadelor ecumenice. Printre ierarhii care s-au luptat în cadrul celui de-al doilea «Sinod a toată lumea» a fost şi sfântul pomenit astăzi. Ca arhipăstor al Constantinopolului, el s-a evidenţiat ca un ierarh cărturar şi evlavios. El a găsit oraşul divizat, credincioşii dreptmăritori fiind tot mai puţini şi mai marginalizaţi. Într-o perioadă scurtă, Sfântul Grigorie, prin predica sa, a reuşit să schimbe viaţa Bisericii din Constantinopol. La sosirea sa în oraş a găsit un singur locaş ortodox, unde a şi rostit cele cinci «Cuvântări teologice», iar după ce a părăsit capitala, o singură biserică mai era ariană, celelalte întorcându-se la Ortodoxie”, a spus Preasfinţia Sa.
La final, ierarhul a amintit faptul că sfântul pomenit este ocrotitorul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, felicitându-i pe ostenitorii aşezământului teologic pentru dedicarea arătată în transmiterea învăţăturilor dreptei credinţe tinerelor generaţii, urmând modelul sfântului ocrotitor. De asemenea, părintele director Marian Colţan a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească arătată constant unităţii de învăţământ teologic şi i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul un aranjament floral.
În cadrul Sfintei Liturghii, s-a făcut o rugăciune de pomenire pentru toţi profesorii, slujitorii, ostenitorii şi absolvenţii Seminarului Teologic bucureştean trecuţi la Domnul.