În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea Sfântului Ierarh Sofronie al Ierusalimului la Mănăstirea Izbuc
Ziua de pomenire liturgică a Marelui Ierarh al Cetății Sfinte, Sfântul Patriarh Sofronie al Ierusalimului, a fost ocazie de prăznuire duhovnicească pentru Întâistătătorul Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, care și-a serbat patronul spiritual.
Dumnezeiasca Liturghie din ziua pomenirii Sfântului Ierarh Sofronie al Ierusalimului, luni, 11 martie, a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Sofronie în noul paraclis de la Mănăstirea Izbuc, lăcașul de cult fiind închinat sărbătorii Așezării moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, în Lida Palestinei; Sfântului Mucenic Fanurie, Marele Făcător de Minuni; Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului; Sfântului Cuvios Siluan Athonitul și Sfântului Cuvios Sofronie Athonitul, prilej cu care Mănăstirea Izbuc și-a serbat și unul dintre ocrotitorii așezământului monahal.
Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit diacon pe monahul Meletie Ghețe, iar pe ierodiaconul Bartolomeu Moșneguțu l-a hirotonit ieromonah și i-a oferit și hirotesia de duhovnic.
Arhim. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei, a adresat ierarhului felicitări și urări cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual. Starețul mănăstirii a mai vorbit despre darurile pe care Sfântul Ierarh Sofronie al Ierusalimului le-a primit de la Dumnezeu, fiind un proeminent teolog, apologet și rugător, precum și un rafinat diplomat eclesiastic care a menținut starea de echilibru în grelele vremuri ale expansiunii islamice asupra Țării Sfinte.
Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit celor prezenți pentru gândurile frumoase, amintind admirația față de viața și misiunea Sfântului Ierarh Sofronie, un punct cardinal de referință în viziunea manierei în care un ierarh al Bisericii lui Hristos trebuie să-și desfășoare misiunea sacerdotală. De asemenea, a subliniat nevoia imperioasă de a împrumuta din echilibrul și din darul deosebirii duhurilor cu care a fost înzestrat Sfântul Ierarh Sofronie, virtuți atât de folositoare și în vremurile actuale, nu mai puțin tulburi și dificile.