Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul Mănăstirii Oașa
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Oașa, judeţul Alba, unde a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în Altarul de vară situat în incinta așezământului călugăresc.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Liturghia arhierească a marcat finalul ediției a 6-a a Taberei Internaționale de la Oașa, la care au participat aproximativ 200 de tineri români din țară și diasporă, cu vârste între 18 și 35 de ani.
„Hristos este marele Atlet al lui Dumnezeu, este Eroul de pe Golgota. La atletism spiritual sunt chemați cei care cred în El, căci creștinii se luptă ca atleții împotriva lumii, cum spunea Sfântul Clement Romanul. Crucea și diferitele necazuri sunt steagul creștin sub care creștinii luptă pentru Împăratul lor, Care a fost răstignit pe cruce. Deci, să ne fie clar că noi suntem ucenici ai Maestrului răstignit, Iisus Hristos, încât nu putem evita crucea sau jertfa care ne conduce spre biruință. Domnul nostru ne spune: «În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea»”, a spus ierarhul, după cum a transmis Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Hramul principal al așezământului monahal de la Oaşa este sărbătorit la data de 27 iulie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Biserica Mănăstirii Oașa adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale sfântului martirizat la începutul secolului al IV-lea. Obștea monahală de la Oașa se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Silvan Cablea.