În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
Duminică, 2 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.
În momentul împărtășirii clericilor, pr. Bogdan Lupăștean, de la Parohia Milișăuți, a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a schițat portretul istoric și duhovnicesc al Sfântului Domn moldovean Ștefan cel Mare, pomenit în această zi. Preotul a evidențiat trei calități ale celui prăznuit: mare, pentru înțelepciunea și priceperea cu care a cârmuit aceste meleaguri, nu în cele mai prielnice vremuri; sfânt, pentru că a fost stavilă, împreună cu oștirea țării, în calea năvălitorilor, apărând credința și libertatea neamului, dar și pentru numărul mare de biserici și mănăstiri cu care a punctat pământul Moldovei; și bun, pentru mărețele și mai puțin evidențiatele fapte de milostenie în slujirea aproapelui și a poporului său.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru conturarea personalității domnului moldovean pomenit în 2 iulie, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Înaltpreasfinția Sa a subliniat mesajul pasajului evanghelic lecturat duminică, exegeza fiind postată pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Numeroșii credincioși s-au bucurat și de întâlnirea cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou prin închinarea la racla în care sunt așezate cinstitele sale moaște, la baldahinul sculptat în lemn din paraclisul mănăstirii.