Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea victimelor regimului comunist la Bălți
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a săvârșit marți, 6 iulie, înconjurat de un sobor de preoți, slujba Parastasului pentru victimele represiunilor regimului totalitar comunist în orașul Bălți, Republica Moldova. La această dată s-au împlinit 72 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan.
Evenimentul de marți a fost organizat de Asociaţia victimelor regimului totalitar comunist din Bălţi în faţa gării de unde mii de gospodari au fost duşi cu forţa în Siberia şi Kazahstan, transmite Biroul de presă al Eparhiei de Bălți.
În faţa celor prezenţi, au luat cuvântul mai mulţi supravieţuitori ai calvarului siberian. De asemenea, au mai vorbit: Excelenţa Sa Petrişor-Ionel Dumitrescu, consulul general al României la Bălţi; Boris Griţunic, arhitect, autorul monumentului din faţa gării; Sergiu Burlacu, consilier în Consiliul Municipal Bălţi; Nelea Chihai, profesor de istorie la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din municipiul Bălţi.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Antonie a adus un omagiu celor care, neavând nici o vină, au fost ridicaţi de la casele lor şi duşi în Siberia şi Kazahstan, de unde mulţi dintre ei nu s-au mai întors la casele lor niciodată.
Ierarhul, împreună cu preoţii şi cei prezenţi la comemorare, a depus flori la monumentul înălţat în faţa gării din Bălţi în memoria victimelor regimului totalitar.
În data de 6 iulie 2021 s-au împlinit 72 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vreo vină, au fost ridicaţi de la casele lor şi duşi, în condiţii inumane, în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, a foametei, bolilor şi condiţiilor de trai grele, nu s-au mai întors. În Basarabia, sovieticii au organizat trei valuri de deportări: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie - 1 aprilie 1951. În total, în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953, au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.