Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Pompele de căldură, o soluţie de încălzire inteligentă
▲ Universitatea Oradea susţine, prin Facultatea de energetică, promovarea sistemelor inteligente de încălzire care protejează mediul, cu surse de energie eoliană, solară şi geotermală ▲ O atenţie deosebită în această campanie se acordă pompelor de căldură cu sursă subterană, care utilizează energia subsolului - disponibilă oriunde - şi asigură încălzirea/răcirea şi apa caldă menajeră, necesare unei locuinţe ▲
Universitatea Oradea susţine, prin Facultatea de energetică, promovarea sistemelor inteligente de încălzire care protejează mediul, cu surse de energie eoliană, solară şi geotermală. Campania se desfăşoară în cadrul proiectului european „Ground-Reach“, cofinanţat de Comunitatea Europeană prin programul „Intelligent Energy for Europe“. Potrivit decanului Facultăţii de Energetică a Universităţii Oradea, prof. univ. Marcel Roşca, astfel de sisteme inteligente sunt pompele de căldură cu sursă subterană, care folosesc energia subsolului şi reprezintă o tehnologie fiabilă, standardizată deja în unele ţări, de producere a căldurii, a aerului condiţionat şi a apei calde de consum menajer. „Specialiştii au demonstrat modul în care o unitate de energie conţinută într-un combustibil este transformată de pompa de căldură cu sursă subterană în 2,36 unităţi de energie termică utilă“, a precizat decanul Facultăţii de Energetică. Pompele de căldură pot fi amplasate în orice loc Pompele de căldură cu sursă subterană (GSHP) utilizează energia subsolului - disponibilă oriunde - prin cuplarea pompei de căldură la un schimbător de căldură subteran. Acesta este format din conducte pozate în şanţuri sau în găuri de sondă (puţuri), iar prin interiorul lor circulă, în circuit închis, o soluţie antigel. Pe perioada iernii, pompele extrag căldura din sol şi o introduc în sistemul de încălzire al clădirii. Acest proces poate fi inversat pe perioada verii, astfel încât să asigure răcirea spaţiilor. Specialiştii spun că este preferabil ca aparatele de încălzire/răcire să fie folosite sub formă de ţevi montate în pardoseli, tavan sau pereţi exteriori, dar şi sub forma unui sistem centralizat de ventilare. Deoarece temperatura solului, la o adâncime de câţiva metri, rămâne aproximativ constantă pe toată durata unui an, indiferent de condiţiile atmosferice, GSHP furnizează cu eficienţă ridicată încălzire, răcire şi apă caldă menajeră, economisind energie şi reducând emisiile de gaze cu efect de seră. Alte avantaje ale pompelor de căldură cu sursă subterană sunt reprezentate de o valoare de piaţă crescută a clădirii, datorită costurilor de exploatare scăzute, o calitate ridicată a confortului termic, precum şi un mediu înconjurător local mai curat. Sistemele inteligente de încălzire, o prioritate pentru Uniunea Europeană Programul „Ground-Reach“ promovează pompele de căldură cu sursă subterană, datorită contribuţiei lor potenţiale la atingerea obiectivelor impuse Uniunii Europene de protocolul de la Kyoto, privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Cei interesaţi de informaţii utile despre această tehnologie pot accesa website-ul http://www.groundreach.eu/. Informaţiile includ, printre altele, legislaţia curentă, detalii tehnologice, date referitoare la piaţă, ultimele noutăţi, precum şi o bază de date bine documentată, cu studii de caz demne de urmat.