La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Popas de rugăciune la o mănăstire arădeană
În ziua Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al puterilor cereşti netrupeşti, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obștii monahale și al pelerinilor la Mănăstirea Roșia, Protopopiatul Sebiș, județul Arad. Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de soborul de preoți, obștea monahală de maici, condusă de maica stareță Haritina Cârdei, și mulțimea de pelerini. În continuare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarh în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură a vorbit despre „Cinstirea cetelor cerești” (pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Evr. 2; Lc. 10), arătând că prin imnografia bisericească se reaminteşte misiunea îngerească de păstrare a armoniei lumii, păzirea de duhul răutății și slăvirea lucrării dumnezeiești.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Tuțu Petcuț a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul obştii monahale de maici, precum şi tuturor pelerinilor veniţi în număr mare la hramul sfintei mănăstiri.