De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Popas duhovnicesc la mănăstirea vâlceană Dintr‑un Lemn
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a aflat duminică, 8 septembrie 2024, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Dintr-un Lemn, județul Vâlcea, se arată pe arhiepiscopiaramnicului.ro.
Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în noua biserică a așezământului monahal și a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii „Nașterea Maicii Domnului”. „Prăznuim astăzi Nașterea Împărătesei cerului și a pământului, ca rod al rugăciunii, al milosteniei și al facerii de bine, câștigată de la Dumnezeu de Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Sfântul Ioan Damaschin afirmă că «ușile cele sterpe se deschid și dumnezeiasca Ușă, cea feciorească, răsare, din care și prin care Dumnezeu, Cel mai de cinste decât toate câte sunt, intră în lume», pentru ca pe om să-l ridice către dumnezeieștile lăcașuri. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost învrednicită să fie ușă a Luminii și izvor al Vieţii, vasul sfințit în care avea să Se sălășluiască Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Care pe toate le-a zidit. Pentru aceasta, s-a îmbrăcat în buna-cuviință a faptelor bune și s-a împodobit cu darul Duhului, a cărui slavă este înlăuntrul ei. Preacurata Fecioară, prin care S-a întrupat Mântuitorul Hristos, a fost scara pe care Dumnezeu S-a coborât pe pământ și a devenit pentru noi puntea pe care urcăm la cer”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
Biserica nouă este închinată Cinstirii Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-Ajutătoarea” și Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și a fost construită între anii 2008 și 2022, pentru a proteja biserica monument istoric, ctitoria voievodului Matei Basarab.