În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Popasul moaştelor Sfântului Vasile cel Mare pe Colina Patriarhiei s-a încheiat
Moaştele Sfântului Vasile cel Mare au plecat spre Atena joi seara, informează basilica.ro. Mâna dreaptă a arhiepiscopului capadocian s-a aflat pe Dealul Patriarhiei de sâmbătă, 24 octombrie, când a fost adusă de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de IPS Părinte Mitropolit Vasilios al Elassonei.
La plecarea de pe Dealul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulţumit înaltului oaspete pentru extraordinara bucurie, binecuvântare şi onoare făcută Bisericii Ortodoxe Române prin aducerea mâinii drepte a Sfântului Vasile cel Mare: „Mulţumim IPS Părinte Mitropolit Vasilios pentru marea bucurie, binecuvântare şi onoare pe care ne-a făcut-o, aducând mâna dreaptă a Sfântului Vasile cel Mare. Îl rugăm să transmită Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Atenei şi al Întregii Elade profunda noastră dragoste frăţească şi recunoştinţă pentru acest dar, care a adunat aici sute de mii de pelerini. Mâna Sfântului Vasile cel Mare a trasat, deja un program pentru viitorul relaţiilor noastre frăţeşti. Acest program se numeşte «Comuniune frăţească şi cooperare misionară în Uniunea Europeană». Ne bucurăm că Biserica Ortodoxă soră a Greciei a fost prima Biserică Ortodoxă care a mărturisit în Uniunea Europeană valorile Ortodoxiei. Şi cred că, împreună cu Patriarhia Ecumenică, Biserica Ortodoxă a Greciei şi Biserica Ortodoxă a României pot aduce o contribuţie valoroasă, în înţelesul că noi reamintim cea mai sănătoasă tradiţie comună a creştinătăţii“. „Sfinţii sunt cei care ne unesc“ Răspunzând Întâistătătorului Bisericii noastre, IPS Părinte Mitropolit Vasilios a afirmat: „Preafericirea Voastră, plecăm de aici, de la Bucureşti, cu cele mai frumoase impresii şi amintiri, cu experienţe îmbogăţite, şi aceasta o datorăm Preafericirii Voastre. Consider că venirea sfintelor moaşte aici, şi pentru noi care le-am adus, dar mai ales pentru poporul drept-credincios care le-a cinstit, a constituit o adevărată reînnoire a Botezului. Iniţiativa Preafericirii Voastre a arătat că omul trebuie să aibă ţeluri înalte şi să aibă, de asemenea, modele sănătoase. Şi acestea sunt sfinţii Bisericii, de care, în vremurile pe care le trăim, avem nevoie ca să le evidenţiem, pentru că sfinţii sunt cei care ne unesc, ne învaţă, ne dăruiesc experienţă duhovnicească şi ne arată care trebuie să fie calea pentru a păstori cum se cuvine poporul drept-credincios al Bisericii noastre“. Amintim că în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată marţi, 27 octombrie, cu prilejul hramului Catedralei patriarhale, IPS Părinte Mihail, Mitropolitul Austriei, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române un fragment din moaştele Sfântului Vasile cel Mare. Moaştele vor rămâne la Catedrala patriarhală.