Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popasuri duhovniceşti în Duminica a 4-a după Învierea Domnului
În Duminica a 4-a după Paşti, când a fost pomenită minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda de către Domnul Hristos, ierarhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie la catedrale sau la biserici de mănăstire. În cuvintele de învăţătură au tâlcuit sensurile pasajului evanghelic rânduit, evidenţiind virtuţile celui suferind, care perioadă îndelungată a răbdat cu credinţă şi nădejde venirea lui Hristos, adevăratul Vindecător.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului locaş, slujba fiind transmisă în direct de TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a arătat faptul că slăbănogul de la Vitezda avea multe virtuţi, pe care le practicase în lunga lui suferinţă: „Deşi fusese bolnav de 38 de ani, omul acesta nu şi-a pierdut nici credința în o viitoare vindecare a lui, nici răbdarea, deoarece nu-i judeca pe semenii care i-o luau înainte spre apele tămăduitoare, ci aştepta în tăcere și nădejde. La aceste virtuţi, se adaugă și virtutea recunoștinței, deoarece după vindecare nu a plecat imediat la familie, nici în cetate, cum au făcut cei nouă leproși vindecați de Domnul, ci a mers la Templu ca să-I mulțumească lui Dumnezeu”.
Cu ocazia Zilei Regalităţii, după Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru regii şi reginele României trecuţi la Domnul. În cuvântul de învăţătură rostit după această slujbă, ierarhul a evidenţiat realizările măreţe ale celor patru regi ai României, subliniind faptul că una dintre preocupările de bază a fost sprijinirea Bisericii Ortodoxe. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal administrativ; părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Schitul „Înălţarea Domnului”-Brădetu, judeţul Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica schitului argeşean „Înălţarea Domnului”-Brădetu, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a vorbit despre slăbănogul de la Vitezda care a aşteptat vindecarea timp de 38 de ani: „Deşi a aşteptat atâta timp, el s-a rugat la Dumnezeu şi Acesta l-a întărit, şi nu s-a descurajat chiar dacă nu a avut sprijinul nici unui semen. Acesta este un exemplu de răbdare, nu de înstrăinare sau de ură faţă de cei care puteau să-l ajute, dar nu au făcut-o. Tot aici se arată că Hristos, Doctorul doctorilor, este singurul Prieten fidel al tuturor celor bolnavi”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a instalat pe părintele protosinghel Filotei Dabu ca stareţ al aşezământului, oferindu-i şi distincţia eparhială „Crucea Basarabă”.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de slujitori ai sfântului locaş, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale vindecării slăbănogului de la Vitezda.
„Mântuitorul, prin Învierea Sa, ne împărtășește puterea, iubirea și bunătatea Sa, îndeosebi prin vindecări sufletești și trupești. Vindecă mai întâi suferințele, însingurarea, teama, tristețea și puținătatea sau slăbirea în credință, dar și afecțiunile provocate de unele boli. Duminică am cunoscut cazul vindecării unui om paralizat din Ierusalim care a avut bucuria, după 38 de ani de răbdare fără revoltă sufletească, să fie cercetat în singurătatea bolii lui la scăldătoarea de la Vitezda de Însuși Mântuitorul. Ceea ce ne impresionează, pe lângă darul sfânt oferit de Domnul, vindecarea paraliziei, este mărturisirea tainică a bolnavului: «Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare, timp de 38 de ani». Mitropolitul Antonie Plămădeală a lansat o interesantă observație duhovnicească cu privire la iubirea milostivă a Domnului față de oameni: «Nu ai om? Iată, ai Dumnezeu!» Iată, Îl avem pe Dumnezeul și Omul, Mântuitorul nostru, care ne încurajează pe toți să fim mult mai aproape în suferințe și în boli unii de alții și Domnul ne va ridica din suferință pe toți”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Municipiul Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, ierarhul a spus că vindecarea prin apă care se petrecea la scăldătoarea Vitezda prefigurează Taina Sfântului Botez. „Dumnezeu trimitea un înger la apa aceea, care prefigura apa Botezului, cea vindecătoare. Să înţelegem și noi că prin apă şi prin Duh Sfânt ne putem vindeca de patimi și moarte. Scăldătoarea aceea este în prezent Biserica. De aceea venim la biserică, pentru a primi vindecare și viață veșnică”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Municipiul Focşani
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focşani, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.
„Slăbănogului nu îi era uşor să se arunce în apa vindecătoare. El trebuia să se târască singur, dar alţii i-o luau mereu înainte. Iar Hristos, ca Unul care nu era doar Om, ci și Dumnezeu, ştia suferinţele acestui slăbănog şi multe alte lucruri pe care oamenii de rând nu le cunoşteau. Îi ştia credinţa, îi ştia speranţa şi mai ales răbdarea sa, fără să cârtească. Aceste virtuţi erau cunoscute şi apreciate de Hristos. De aceea, când l-a zărit în mulţime, S-a apropiat de el şi l-a întrebat dacă vrea vindecarea”, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei în cuvântul de învățătură.
Municipiul Slobozia
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pasajul evanghelic al vindecării slăbănogului de la Vitezda, subliniind faptul că mântuirea pe care o primim de la Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Hristos, se realizează doar prin împreuna-lucrare a noastră cu harul Sfântului Duh.
Municipiul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Tulcea. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Florian Batog pe seama Parohiei Iulia, Protopopiatul Niculițel, județul Tulcea, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.