Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Popasuri duhovnicești în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 4-a după Rusalii, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale și paraclise episcopale și au efectuat vizite pastorale în parohii. Cu acest prilej, au instalat stareți și au rostit cuvinte de învățătură, în cadrul cărora au tâlcuit înțelesul duhovnicesc al pasajului evanghelic rânduit (Matei 8, 5-13), unde este relatat momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat în Capernaum pe servitorul unui sutaș sau centurion roman. De la 1 iulie, Catedrala Episcopală din Alexandria are statut de mănăstire, cu titulatura Mănăstirea „Sfântul Alexandru”-Catedrală Episcopală.
În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Mina”-Paraclis Episcopal din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat credința și smerenia sutașului care s-a rugat pentru sănătatea slujitorului său și a îndemnat la vestirea binelui pe care Dumnezeu îl aduce în viața noastră. „Acest sutaș a venit la Mântuitorul nu pentru sine, nu pentru familia lui, ci pentru un slujitor, poate un sclav, de suferința căruia nu era indiferent. Acest sutaș a auzit despre minunile făcute de Mântuitorul Iisus Hristos și cele auzite au trezit în inima lui credința. (…) Mântuitorul i-a văzut credința și i-a spus că îl va vindeca pe slujitor. Credința sutașului era atât de puternică, încât el avea certitudinea că un singur cuvânt al Mântuitorului îl va tămădui pe slujitorul lui, care era la mai mulți kilometri depărtare”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu. Slujba a fost transmisă live pe site-ul eparhiei, prin intermediul platformei on-line.
Alexandria
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit duminică, 5 iulie 2020, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Alexandru”-Catedrală Episcopală din orașul Alexandria. În cadrul slujbei, părintele protosinghel Serafim Baciu a fost instalat stareț al acestui așezământ monahal, informează TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să conștientizeze că orice om este creat după chipul lui Dumnezeu. „În fiecare persoană vedem chipul lui Dumnezeu, iar ca urmare se cuvine să acordăm cinstea cuvenită fiecărei persoane, așa cum sutașul, deși putea foarte simplu să-l arunce pe servitorul său și să ia pe altul în locul lui, l-a cercetat cu milă. A căutat să-i vină în ajutor și, negăsind leac, s-a adresat chiar Mântuitorului Iisus Hristos. Același lucru se cuvine să facem și noi pentru cei de aproape ai noștri”, a spus Preasfințitul Părinte Galaction. La final, a fost săvârșit un Polihroniu, la împlinirea a 24 de ani de la alegerea ca Episcop a Preasfințitului Părinte Galaction.
Anul acesta, începând cu data de 1 iulie, Catedrala Episcopală a devenit Mănăstirea „Sfântul Alexandru”-Catedrală Episcopală.
Episcopia Tulcii
În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din localitatea Sfântul Gheorghe-Deltă, județul Tulcea.
Biserica a fost construită între anii 1895 şi 1899 pe locul altui locaş. În 2012, în urma unui incendiu, aceasta a suferit numeroase pagube materiale, în prezent fiind restaurată și pictată.