În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Popasuri duhovnicești în Postul Crăciunului
Credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat duminică, 18 noiembrie, la slujbe săvârșite de ierarhi în catedrale și biserici de parohie. În fiecare biserică a fost citită, la finalul slujbei, Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului.
Credincioșii Parohiei Bătușari din municipiul Curtea de Argeș au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în locașul de cult voievodal cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. La momentul cuvenit, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Bogdan Alexandru Grama, după cum ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Liturghie misionară la Parohia C. A. Rosetti
Credincioșii din localitatea buzoiană C. A. Rosetti au participat duminică, 18 noiembrie 2018, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, subliniind că Sfânta Scriptură nu condamnă bogăția, ci starea de atașament a omului față de bunurile materiale. „În istoria Bisericii în special și a umanității în general, au existat foarte mulți bogați care au știut să administreze bogăția cu înțelepciune, folosind-o și pentru ei și familiile lor, dar mai ales pentru ajutorarea celor din jur, a semenilor lipsiți de anumite bunuri. Sfinții Părinți spun că întotdeauna prisosul celui bogat constituie lipsa celui sărac. Prin urmare, se cuvine ca, din ceea ce am primit de la Dumnezeu, să împărțim și cu cei lipsiți, mai ales cu aceia care, din motive binecuvântate, nu pot să obțină mijloacele de trai necesare”, a spus ierarhul. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Marius-Daniel Ciobotă, protoiereu al Protopopiatului Buzău II; pr. Liviu Niță, paroh al bisericii din C.A. Rosetti, precum și alți preoți invitați, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Slujire arhierească în Catedrala Episcopală din Slobozia
În prima duminică din Postul Crăciunului, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Alexandru Gabriel Miu. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat sensul duhovnicesc al pericopei evanghelice despre bogatul căruia i-a rodit țarina.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit duminică în Parohia Sâmbăta Nouă, Protopopiatul Babadag. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, conduși de arhid. protopsalt Mihail Bucă, și de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Rusul” al parohiei. În partea a doua a zilei, ierarhul a vizitat biserica parohială din localitatea Ciucurova.