Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Porţi deschise la mănăstirea din Herculane
Mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului" din Băile Herculane a fost înfiinţată după 1998, pe locul unei case vechi din renumita staţiune balneară. În zilele noastre, aşezământul monahal oferă cazare şi tratament balnear preoţilor şi credincioşilor care caută alinarea sufletească la mănăstirea din Herculane.
Aşezământul monahal cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" a fost întemeiat la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în perioada în care era Episcop de Caransebeş. Ierarhul a dorit să se pună în valoare "Vila Doboşoane" din staţiunea Băile Herculane, donată în anul 1925 Episcopiei Caransebeşului şi luată abuziv în anul 1946 de către regimul comunist. În 1998, clădirea a fost retrocedată eparhiei amintite şi s-a hotărât înfiinţarea aici a unui aşezământ social monahal, pentru a fi folosit ca loc de odihnă şi tratament pentru cler şi credincioşi cu posibilităţi financiare mai reduse, dar şi ca loc de viaţă duhovnicească. Cu sprijin substanţial din partea Centrului Eparhial al Protopopiatului Băile Herculane şi a unor oameni de bună credinţă, s-au demarat lucrările de reparaţie a clădirii, de amenajare a unui paraclis unde să se oficieze zilnic Sfintele Slujbe, precum şi de amenajare a camerelor pentru oaspeţi. Pentru întreţinerea aşezământului s-au încredinţat monahii din Episcopia Caransebeşului, sub îndrumarea monahiei Teodora Jemna, iar mai apoi a monahiei Marina Câniparu. Bază de tratament balnear, în viitor Odată cu trecerea timpului, aşezământul monahal şi social a fost extins, având în componenţă un paraclis, o trapeză, chilii şi camere de oaspeţi. În 2007, la propunerea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobind astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Aşezământul monahal dispune de spaţii de cazare şi de un bazin cu apă termală, iar pe viitor se doreşte extinderea şi crearea unei baze de tratament balnear. Astăzi mănăstirea este condusă de maica stareţă Teofana Calay, care, alături de părintele duhovnic Ieronim, aşteaptă preoţii şi credincioşii care doresc să beneficieze de binefacerile apelor termale din această staţiune bimilenară, dar şi de oaza duhovniciei de la Mănăstirea din Băile Herculane, urmând ca toţi cei ce vor trece pragul acestei mănăstiri să găsească alinare sufletească şi trupească a suferinţelor. Renumitul oraş-staţiune Băile Herculane, cu o tradiţie bimilenară în utilizarea apelor termale în scopuri terapeutice, este atestat documentar pentru prima oară în 153 d. Hr., printr-o consemnare într-o tabulă votivă din băile romane. Bazele staţiunii au fost puse în anul 102 d. Hr., de către împăratul Traian.