În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Portret de bibliotecar“ la Biblioteca Universitară din Timişoara
Biblioteca Centrală Universitară (BCU) "Eugen Todoran" din Timişoara, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, a organizat în data de 31 martie, începând cu ora 14:00, manifestarea intitulată "Portret de bibliotecar", dedicată omagierii fostului director al BCU din Timişoara, prof. univ. dr. Vasile D. Ţâra, care, de curând, a împlinit vârsta de 70 de ani.
Evenimentul s-a desfăşurat în aula bibliotecii şi a debutat cu lansarea filmului religios "Carte şi cărturari" al regizorului Victor Popa, realizat de Mitropolia Banatului, film la care a participat şi profesorul Vasile D. Ţâra. În continuarea manifestării a urmat un cuvânt de laudatio al prof. univ. dr. Vasile D. Ţâra, susţinut de pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de teologie din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara. Totodată, pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a transmis, din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, un mesaj de felicitare pentru întreaga activitate depusă în slujba culturii şi a Bisericii, la care s-a adăugat şi diploma acordată profesorului Vasile D. Ţâra, din partea Centrului Eparhial, în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru activitatea sa în Adunarea Eparhială şi la bunul mers al vieţii bisericeşti în eparhie. "Profesorul Vasile D. Ţâra este un bun credincios al Bisericii noastre care, timp de opt ani, s-a implicat în rezolvarea problemelor noastre bisericeşti, îndeosebi a celor culturale, mai ales ca expert în cartea veche bisericească. De asemenea, a organizat o serie de manifestări cultural-bisericeşti, la care au participat şi reprezentaţii Arhiepiscopiei Timişoarei, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae. Pentru toate acestea, din partea Întâistătătorului Banatului, a Consiliului Eparhial şi a Adunării Eparhiale, a fost transmis acest cuvânt de recunoştinţă şi mulţumire împreună cu urarea ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască încă mulţi ani cu sănătate şi frumoase împliniri atât pe tărâm cultural, cât şi bisericesc", a spus pr. Ionel Popescu. (George Giurgiu)