Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Postul este o şcoală a libertăţii”
Ieri, 26 februarie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Urlaţi, judeţul Prahova, cunoscută şi ca Mănăstirea Jercălăi, unde a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Au fost prezenţi călugări din obştea mănăstirii şi credincioşi veniţi din localităţile învecinate.
Slujba a fost săvârşită în biserica nouă, construită recent, în formă de cruce, lângă biserica veche, monument istoric. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit mănăstirii câte un exemplar din cele trei lucrări ce au apărut recent la Institutul Biblic şi de Misiune Ortodoxă: "Liturghier", "Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite, numită şi a Sfântului Grigorie Dialogul" şi "Slujba Sfântului Maslu şi rugăciuni pentru bolnavi", iar credincioşilor le-a dăruit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului - Prodromiţa. Stareţul mănăstirii, protosinghelul Cleopa Florescu, a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh pentru daruri şi l-a asigurat că lucrările la noua biserică vor continua în cele mai bune condiţii.
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este numită aşa deoarece Adam a fost izgonit din Rai pentru că nu a postit, nu s-a înfrânat de la pomul oprit, nu a ascultat de Dumnezeu şi nu s-a pocăit după ce a greşit. De aceea, a subliniat ieri Patriarhul României în cuvântul de învăţătură, pentru a îndrepta greşeala lui Adam cel vechi, Biserica a rânduit ca această perioadă a Postului Mare să fie o perioadă de înfrânare, de înfrânare a lăcomiei după cele materiale şi de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu, mult mai intens şi mai bogat decât de obicei.
"Iertarea este condiţia progresului duhovnicesc"
Din pericopa evanghelică care a fost citită ieri la Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat trei mari adevăruri de credinţă, pe care noi, creştinii, trebuie să le reţinem şi să ţinem cont de ele, mai ales acum, în această perioadă de pregătire duhovnicească. Mai întâi, Mântuitorul ne învaţă importanţa iertării. ""Dacă nu veţi ierta păcatele oamenilor, nici Dumnezeu nu vă va ierta vouă păcatele voastre", spune Evanghelia. Cu alte cuvinte, Tatăl din Ceruri, căruia noi ne adresăm "şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri", este atent la modul în care noi iertăm sau nu iertăm greşelile semenilor noştri. Iertarea este un început nou în relaţiile dintre oameni. Oamenii care nu se pot ierta se înrăiesc, devin rigizi la suflet, devin din ce în ce mai tulburaţi. Omul care poate ierta, acela devine paşnic, devine împăcat cu Dumnezeu şi cu semenii. Iertarea este un mare dar şi de aceea, când nu putem ierta, trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să îi iertăm pe semenii noştri. Iertarea este condiţia progresului duhovnicesc", a spus Preafericirea Sa.
Apoi, Mântuitorul ne explică modul în care trebuie să postim, evitând să ne arătăm lumii, ci nevoinţa noastră să fie arătată exclusiv Tatălui ceresc, pentru care şi postim. "Atunci când postim, trebuie să ne comportăm firesc, nu în aşa fel încât să atragem atenţia. Postul e o jertfă personală în relaţia noastră cu Dumnezeu. Renunţăm la o parte din hrana personală şi înmulţim rugăciunea, pentru a arăta că dorim să ne hrănim mai mult din iubirea lui Dumnezeu decât din darurile lui materiale. Dacă iubim pe Dumnezeu cel Necuprins şi Netrecător, atunci sufletul nostru este liber, dacă ne împătimim, libertatea sufletului nostru se limitează. De aceea, postul este o şcoală a libertăţii", a explicat Patriarhul Bisericii noastre.
Cel de-al treilea adevăr transmis de Evanghelie pe care Preafericirea Sa l-a subliniat este acela că în această viaţă, cel mai important lucru este nu acumularea averilor lumeşti, ci adunarea comorilor cereşti, "multe, frumoase şi netrecătoare".