De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Postul este vremea creșterii duhovnicești
În Duminica a 10-a după Rusalii s-a citit pericopa evanghelică ce amintește de vindecarea tânărului lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos. La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei de la Matei 17, 14-23. Preasfinția Sa a explicat că acest eveniment împreună cu sărbătoarea de la 6 august, când a fost cinstită Schimbarea la Față a Domnului, ne arată că Hristos este Domnul viilor și al celor adormiți, stăpânind și peste îngeri, dar și peste duhurile întunecate pe care le alungă după cum voiește. „Hristos are putere asupra tuturor duhurilor netrupești, asupra îngerilor, dar și asupra demonilor care se cutremură și I se supun, ieșind atunci când ei sunt alungați de Domnul din trupurile și mințile celor suferinzi. El are stăpânire asupra pământului și asupra stihiilor naturii”, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.
Postul este vremea creșterii duhovnicești pentru toți credincioșii din Biserică, iar ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți ieri la slujba de la Catedrala Patriarhală ca în următoarea perioadă rămasă din Postul Adormirii Maicii Domnului să participe mai des la slujbele care se oficiază în biserici. „În această perioadă sunt mai multe slujbe speciale. În fiecare seară, după Vecernie, se cântă Paraclisul Maicii Domnului, o rugăciune în care creștinii evlavioși găsesc multă liniște și multă bucurie. De asemenea, suntem chemați ca și în rugăciunile personale să citim din Acatistele Maicii Domnului și alte slujbe închinate ei. De câțiva ani s-a reluat tradiția în multe catedrale și biserici ca în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului să se săvârșească slujba Prohodului Maicii Domnului. Astfel vă anunțăm că, la Catedrala Patriarhală, vineri-seară, după slujba Vecerniei unită cu Litia, care va începe la ora 16:00, vor urma slujba Prohodului și procesiunea în jurul catedralei. Pe cei care arătați multă evlavie Maicii Domnului și care folosiți postul acesta ca un sfânt prilej de îmbunătățire a vieții duhovnicești vă invităm să participați și la această slujbă deosebită prin frumusețea și învățăturile pe care ni le pune la inimă”, a spus ierarhul.
Cântările Sfintei Liturghii au fost interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.