Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
„Postul Mare, un exerciţiu spiritual care transfigurează lumea”
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit miercuri, 16 martie, la Catedrala Patriarhală, slujba Pavecerniţei Mari. În cadrul acestei slujbe, ierarhul a citit a treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În cuvântul de învățătură, rostit la final, Preasfinția Sa a explicat că Postul Mare este un exerciţiu spiritual în timpul căruia ne luptăm cu tot ceea ce este urât şi rău, pentru a primi lumina Învierii lui Hristos.
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a subliniat faptul că trebuie să-L slăvim pe Dumnezeu pentru că ne-a dăruit zilele postului, deoarece în aceste zile ne putem împărtăşi de harul şi de binecuvântarea lui Dumnezeu. „El, Cel Ce este Stăpânul nostru şi, în acelaşi timp, Cel Ce poartă de grijă sufletelor noastre, ne-a dăruit aceste zile ale postului ca să ne străduim cu toţii, şi nu să ne încununăm cu laurii cu care se încununau atleţii sau împăraţii şi nici cu cununi de flori, ci cu harurile cele de multe bunătăţi lucrătoare ale lui Dumnezeu. Una dintre caracteristicile lui Dumnezeu este dragostea. Lucrarea Sa esenţială, care se manifestă în lumea noastră, dincolo de toată bogăţia cea nesfârşită a manifestărilor Sale, este dragostea. Suferinţele pe care le îndură oamenii în lumea aceasta nu sunt nişte suferinţe distructive. Dumnezeu nu le doreşte. Oamenii, de multe ori, aleg calea răului şi a patimilor. Experienţa aceasta a răului şi a suferinţei, pe care Sfântul Grigorie Palama o numeşte «experienţa cea amară», trebuie înfruntată cu multă răbdare”, a spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.
În continuare, ierarhul a subliniat că Postul cel Mare este un exerciţiu spiritual în timpul căruia ne luptăm cu tot ceea ce este urât şi rău, pentru a primi lumina Învierii lui Hristos. „Acest exerciţiu spiritual transfigurează lumea. Speranţa, pe care a adus-o Hristos Domnul, ne aduce bucurie şi putere în sufletele noastre. De fapt, vedem postul ca pe un urcuş duhovnicesc, şi adevărat este acest lucru. În perioada Postului Mare suntem îndemnaţi să analizăm, cu toată acrivia duhovnicească, istoria mântuirii până la Hristos, dar şi propovăduirea Evangheliei şi actele minunate pe care le-a săvârşit Hristos, pentru ca să ne bucurăm de biruinţa pe care a adus-o El şi pe care şi noi o vom avea asupra diavolului, asupra păcatului şi asupra morţii. Iată, deci, un urcuş spre Înviere, care este piatra de temelie în istorie. Sfântul Ioan Scărarul ne învaţă să avem nădejde şi, mai întâi de toate, să avem cuget smerit. Cugetul smerit este foarte important pentru a ne putea prezenta într-o formă cuvenită înaintea lui Dumnezeu, în forma vameşului care s-a pocăit, şi nu a fariseului mândru, care se lăuda cu faptele sale şi judeca pe semenii săi”, a arătat Preasfinţia Sa.
La final, PS Episcop Ieronim Sinaitul a precizat că putem trece mai uşor peste toate suferinţele şi încercările din vieţile noastre prin credinţă puternică în Dumnezeu, prin rugăciune şi fiind în comuniune cu semenii noştri. „După măsura în care noi acordăm celor ce ne-au greşit iertarea noastră, şi Dumnezeu ne iartă pe noi. Să ne ajute Dumnezeu să păşim treaptă cu treaptă în dobândirea harurilor celor minunate ale Preasfântului Duh, prin nevoinţele postului, prin săvârşirea binelui, prin pocăinţă şi prin iertare, aşa încât să ne bucurăm în Domnul de lumina şi binecuvântarea Sa!”, a spus Preasfinţia Sa.