De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Poveţe de viaţă ale unei învingătoare
Daniela Văduva este printre puţinele persoane de etnie romă din judeţul Gorj absolvente de studii universitare. Credinţa a învăţat-o de la tatăl său şi îşi doreşte ca majoritatea romilor care au copii să îi lase pe aceştia, în special pe fete, să îşi facă un viitor, mergând la şcoală.
Daniela Văduva are 41 de ani şi "este ţigancă". Spune acest lucru cu mândrie şi fără urmă de ezitare. Te cucereşte din prima clipă prin sinceritate şi inteligenţă, fiind o femeie hotărâtă, care a ştiut mereu ce vrea de la viaţă şi ce le poate oferi celor dragi, dar şi comunităţii în care trăieşte. Prin viaţa ei ar putea fi un exemplu viu pentru întreaga comunitate de romi din Gorj, dar în special pentru femeile care fac parte din această etnie.
S-a născut pe 13 septembrie 1971 la Târgu Jiu. Familia ei locuieşte în cartierul Obreja, nepărăsind niciodată acest loc. A fost prima şi singura fată între cei cinci copii pe care i-au avut părinţii săi. Fiind cea mai mare, şi-a ajutat mereu mama în creşterea celor patru fraţi.
O familie în care iubirea era cea mai importantă
Armonia şi dragostea de care a avut parte în anii copilăriei şi apoi în cei ai adolescenţei au făcut din Daniela un om adevărat, cu un suflet mare, milos, cu conştiinţă dreaptă, caracter puternic şi drag de carte. "Familia noastră a fost mereu unită, problema unuia dintre noi devenea problema tuturor, la fel şi bucuriile. Tatăl meu, să-l odihnească Dumnezeu, ne-a învăţat să fim uniţi. Era un om de caracter, un om cu adevărat minunat, foarte respectat în comunitate, înţelept, care ne-a iubit enorm. De la el am învăţat atât de multe lucruri. A fost prima persoană care m-a îndemnat şi m-a susţinut să merg la şcoală, să fac ceea este bine pentru viaţă. După ce am terminat liceul şi m-am măritat am simţit că mai vreau ceva de la viaţă. Am vrut să mă fac asistentă medicală. Era şi dorinţa tatălui meu, care şi-a dorit dintotdeauna să mă vadă îmbrăcată cu halatul alb", povesteşte cu emoţie Daniela Văduva.
"Mergeţi la şcoală!"
Ajunsă acum mamă, Daniela Văduva este un exemplu viu pentru fiicele ei. Exemplul personal este cât se poate de edificator, mai ales dorinţa de a merge mai departe în viaţă prin forţele proprii. "Am tras mult, am avut multe greutăţi în viaţă. Eu şi soţul meu ne-am căsătorit de tineri. El a fost alături de mine şi m-a lăsat să merg până la capăt pe drumul pe care-l începusem. Împreună am muncit mereu pentru familia noastră, pentru fiicele noastre. Tatăl meu aşa ne-a învăţat: fiţi cinstiţi şi munciţi pentru familia voastră. El nu avea decât şase clase, apoi a făcut şi liceul la fără frecvenţă, însă era un bărbat foarte inteligent", mai spune Daniela Văduva. După cei trei ani de şcoală postliceală, Daniela a devenit asistentă medicală şi îşi iubeşte meseria.
Şcoala şi vechile mentalităţi
De-a lungul anilor, Daniela Văduva a luptat ca să schimbe mentalitatea ţiganilor din Târgu Jiu. Nemulţumită de faptul că tinerele erau căsătorite la vârste mult prea mici, nu erau lăsate să meargă la şcoală, căsătoria fiind mereu pe primul loc, a demarat o amplă "campanie" în acest sens. Prin exemplul propriu, a mers din casă în casă şi a vorbit cu femeile, le-a spus că şcoala este foarte importantă, că lumea se schimbă şi, ca să ai o şansă să faci ceva, ai nevoie de şcoală. A fost greu, dar niciodată nu s-a dat bătută. Nu îi stă în caracter. A luptat mereu. S-a bucurat nespus când a văzut că sfaturile ei erau luate în seamă, când a văzut că din ce în ce mai multe fete mergeau la liceu, apoi chiar şi la facultate. "Mi-am dorit mult ca fetele de etnie romă să meargă la şcoală. De aceea am încercat pe cât mi-a stat în putere să schimb mentalitatea bărbaţilor, dar şi a femeilor, a bătrânelor. Mereu le spun că este foarte important să meargă la şcoală, să termine generala şi apoi liceul, dacă nu vor la facultate. Îmi place să cred că demersul meu a dat roade. Momentan avem zece tinere care au absolvit facultatea în judeţ, două fete la Academia de Poliţie şi un bărbat magistrat. Anual creşte numărul tinerilor care merg la liceu. Sfatul meu, din suflet pentru ţigani, este să îşi lase copiii la şcoală", spune Daniela.
"În Dumnezeu stă totul"
Pentru Daniela credinţa este pe primul loc. Fără ea nimic nu dă roade, nici chiar învăţătura. "Credinţa este foarte importantă. Este adevărat că mai sunt familii care au trecut la alte culte, însă majoritatea ţiganilor sunt ortodocşi. Mergem la biserică, ne căsătorim în biserică. Toate acestea sunt foarte importante pentru noi, ţiganii, căci ceea ce promitem în faţa Bunului Dumnezeu este pentru toată viaţa. Ne botezăm copiii în credinţa ortodoxă, avem icoane în casă şi ne rugăm. Tatăl meu era un om foarte credincios şi ne-a învăţat că în Dumnezeu stă totul, ne-a spus că trebuie să credem în Dumnezeu şi toate lucrurile grele se vor uşura. Aceste poveţe le duc şi eu mai departe, învăţându-le totdeauna pe fetele mele", a povestit Daniela Văduva.