În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Practic, totul este în afara controlului“
"Nu exclud cel mai grav (scenariu) în orele şi zilele care urmează", a afirmat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, în faţa unei comisii a Parlamentului European, la Bruxelles. Elicopterele armatei nipone nu au putut turna, ieri, apă în reactorul nr. 3 de la Fukushima, situat la 250 km de Tokyo, din cauza nivelului foarte mare de radiaţii.
După exploziile din ultimele zile, un nou incendiu a izbucnit, ieri, la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, acest lucru amplificând temerile legate de o posibilă contaminare radioactivă, informează CNN. Personalul de la centrala nucleară Fukushima a fost evacuat de urgenţă, din cauza creşterii radioactivităţii în zonă, au anunţat surse oficiale, precizând că este vorba despre o măsură temporară. Muncitorii nu s-au putut apropia de reactor din cauza nivelului mare de radiaţii şi se caută soluţii pentru răcirea acestuia. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nivelul de radiaţii din zona centralei nucleare a crescut de aproximativ 167 de ori. De asemenea, elicopterele armatei nipone nu au putut turna apă în reactorul nr. 3 de la Fukushima, situat la 250 km de Tokyo, din cauza nivelului foarte mare de radiaţii, informează agenţia Kyodo. Situaţia care s-a înrăutăţit a determinat autorităţile să avertizeze locuitorii pe o rază de 30 de kilometri distanţă faţă de centrala nucleară să stea în case. Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat că nivelul de radiaţii după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 "ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei". Mult mai categoric, din acest punct de vedere, s-a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, care a calificat accidentul nuclear din Japonia drept "apocalipsă", apreciind că autorităţile locale au pierdut controlul asupra situaţiei la centrala de la Fukushima. "Practic, totul este în afara controlului. Nu exclud cel mai grav (scenariu) în orele şi zilele care urmează", a afirmat comisarul european, în faţa unei comisii a Parlamentului European, la Bruxelles. Numărul deceselor confirmate creşte de la o zi la alta Agenţia Naţională de Poliţie din Japonia a confirmat, ieri, decesul a 3.676 de persoane în 12 prefecturi, după cutremurul cu magnitudinea de 9 grade de vineri, urmat de un tsunami. Alte 7.843 de persoane sunt date dispărute în şase prefecturi, relatează agenţia Kyodo. Autorităţile nipone spun că bilanţul deceselor ar urma să crească în continuare, în condiţiile în care au început operaţiunile de recuperare a corpurilor neînsufleţite în zonele de coastă afectate de valuri seismice, după retragerea apelor şi anularea alertelor de tsunami. De asemenea, autorităţile locale au cerut Guvernului construirea a peste 30 mii de adăposturi temporare, necesare celor aproximativ 530 mii de persoane care şi-au pierdut locuinţele sau au fost strămutate.