Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Praznic la Biserica „Eroii neamului“
Biserica "Eroii neamului" din Craiova şi-a serbat ieri hramul. Cu acest prilej, credincioşii, alături de cei patru preoţi slujitori, au depus coroane de flori la crucea din curtea sfântului lăcaş, în amintirea celor care s-au jertfit pentru credinţă şi ţară.
Praznicul Înălţării la cer a Mântuitorului Hristos a adunat zeci de credincioşi la Biserica "Eroii neamului" din Craiova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele lect. univ. dr. Sergiu Popescu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova şi preot slujitor la Biserica "Eroii neamului". "Eroi au fost, eroi sunt încă!" În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, pr. lect. Popescu a arătat convergenţa dintre credinţă şi patrie, ca entităţi definitorii ale poporului român: "Praznicul Înălţării Domnului are o importanţă dublă pentru poporul român, fiind totodată şi ziua de pomenire a eroilor neamului nostru. Praznicul acestor luptători pentru credinţă şi neatârnare naţională nu este o sărbătoare oarecare, ci are o însemnătate poate la fel de mare ca şi cinstirea Sfinţilor Mucenici. Nu este o exagerare, pentru că sângele lor s-a vărsat ca noi, românii, să ne putem păstra neatinse cele mai mari comori: patria şi credinţa. De mii de veacuri, aceste două sentimente au definit identitatea noastră ca popor ortodox al lui Dumnezeu. Fără jertfa eroilor şi sângele mucenicilor, pământul ţării noastre ar fi fost cu siguranţă mai sărac, mai searbăd şi mai lipsit de consistenţă. Continuitatea eroilor este caracteristică ţării noastre. Un cunoscut cântec patriotic spune că "eroi au fost eroi sunt încă". Această continuitate dovedeşte statornicia noastră de neam, consecvenţa adevăratelor valori peste veacuri şi speranţa că la Înfricoşata Judecată vom merge tot ortodocşi, aşa cum am rămas de la Hristos şi până astăzi". După Sfânta Liturghie, preoţii slujitori au săvârşit slujba Parastasului în amintirea ostaşilor români căzuţi la datorie pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti. Cu acest prilej, elevii de la Şcoala "Mihai Eminescu" din parohie au pregătit un scurt program artistic pentru a marca evenimentul. Au fost prezenţi şi membrii Asociaţiei "Cultul Eroilor" din Craiova. Activităţile dedicate eroilor au luat sfârşit spre finalul zilei, printr-o conferinţă omagială, organizată în sala de festivităţi a Şcolii "Mihai Viteazul". Parohia "Eroii neamului" din Craiova a luat fiinţă în anul 1996, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată într-o capelă improvizată, ulterior construindu-se actuala bisericuţă. Lucrările la biserica mare au început în anul 2000, fiind în prezent în plină desfăşurare.