La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Praznicul Floriilor la Parohia „Adormirea Maiciii Domnului“ din Deleni, Protopopiatul Hârlău
Duminică, 5 aprilie 2015, de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, credincioşii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Deleni, Protopopiatul Hârlău, au avut parte, pe lângă bucuria praznicului în sine, şi de o emoţionantă şi plăcută surpriză.
În mijlocul lor, la Sfânta Liturghie, au fost prezenţi membrii grupului „Muguri de stejar“ de la Şcoala Gimnazială Deleni, coordonaţi de fiica satului, artist de muzică folclorică Maria Şalaru şi de profesor învăţământ preşcolar Angelica Creangă. Copiii au fost însoţiţi de mămicile lor care i-au susţinut în prezentarea unui program artistic ce a cuprins interpretarea de pricesne şi cântece specifice sărbătorii. Această activitate face parte din cadrul proiectului educaţional „Folclorul pe înţelesul copiilor“ şi a parteneriatului educaţional „Lăsaţi copiii să vină la mine“.
La sfârşit, părintele paroh Vasile Ababei a felicitat coordonatorii grupului pentru munca depusă şi le-a mulţumit pentru alegerea făcută de a fi prezenţi în biserica satului, unde au fost botezaţi, de Sfânta sărbătoare a Floriilor. Doamna preoteasă le-a oferit dulciuri şi alte daruri copiilor cu dorinţa ca şirul bucuriilor duhovniceşti să nu se oprească aici.