De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Praznicul Înălţării Domnului sărbătorit la Timişoara
Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost prăznuită de credincioşii timişoreni la Catedrala mitropolitană din centrul oraşului. Aici, Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a eroilor au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Credincioşi de toate vârstele, elevi şi studenţi teologi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat joi, 29 mai, la sfintele slujbe de la catedrală, prilejuite de marele praznic al Înălţării Domnului. În cadrul acestora, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost înconjurat de un sobor de clerici, format din preoţi şi diaconi slujtori ai sfântului lăcaş şi consilieri de la Centrul eparhial. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, pr. Marius Covaci a evidenţiat câteva dintre semnificaţiile slăvitului praznic, precum şi darurile revărsate asupra noastră odată cu Înălţarea Mântuitorului Hristos la cer şi cu făgăduinţa trimiterii Sfântului Duh. De asemenea, a stăruit şi asupra importanţei cinstirii eroilor şi martirilor neamului întru această sfântă zi, aleasă de Sfânta Biserică pentru a aduce prinos de recunoştinţă celor care prin faptele lor de vitejie şi dăruirea lor s-au asemănat Mântuitorului Hristos.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa împreună cu ceilalţi slujitori s-au deplasat la monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, din faţa catedralei, unde a oficiat slujba de pomenire a eroilor şi martirilor neamului românesc. La aceasta au luat parte oficialităţile oraşului, numeroşi localnici şi mai mulţi elevi de la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş“ din oraş, însoţiţi de prof. Tiberiu Ciobanu, directorul liceului. La finalul slujbei, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, veterani de război şi delegaţi ai organizaţiilor politice şi apolitice din Timiş şi reprezentanţi ai mai multor instituţii din oraş au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Crucificării din centrul oraşului. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. În continuarea zilei, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Eroilor din Timişoara, precum şi la mai multe monumente închinate eroilor din oraş: Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, la Monumentul Eroilor români din Primul şi al Doilea Război Mondial, precum şi la monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani şi francezi. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe întreg cuprinsul eparhiei, în cadrul Sfintei Liturghii, la toate bisericile şi mănăstirile timişene s-a făcut pomenirea eroilor şi martirilor neamului care au căzut pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti.