În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Praznicul Întâmpinării Domnului la catedrala din Roman
În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, vineri, 2 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Cuvioasa Parascheva” din Roman, informează Biroul de presă al eparhiei.
După citirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestei sărbători, arătând că fiecare prezență în biserică a credincioșilor oferă posibilitatea întâlnirii cu Același Dumnezeu pe Care dreptul Simeon L-a primit în brațele sale: „Ați venit astăzi să întâmpinați pe Domnul Iisus Hristos, Prunc de 40 de zile, Care a fost adus de Fecioara Maria la Ierusalim, dar care de fiecare dată când sufletele noastre se deschid ca o casă plină de lumină suntem ca și Simeon de altădată într-o stare de har aparte pe care nu o putem percepe decât numai prin lucrarea lui Dumnezeu și prin adumbrirea Duhului Sfânt”.
Referindu-se la semnificațiile teologice ale sărbătorii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a spus că reprezentarea iconografică a Întâmpinării Domnului surprinde prefigurarea universului euharistic regăsit astăzi în practica împărtășirii preoților: „În icoana praznicului împărătesc de astăzi vedem aducerea la templu a Pruncului, practică pe care am păstrat-o și noi în Legea harului. Însă aici noi putem vedea ceva mult mai profund. Maica Domnului care oferă Pruncul lui Simeon este altceva decât prefigurarea universului euharistic. De la acest moment, Hristos încearcă necontenit să restaureze pe om pe calea către Împărăția lui Dumnezeu. Iconograful îl înfățișează pe Simeon cu mâinile încrucișate, așa cum preoții de astăzi, la vremea împărtășirii, vin cu mâinile încrucișate și primesc Trupul Domnului. Prima imagine a euharistiei se regăsește în această icoană a Întâmpinării Domnului. Este prima dată când Hristos este oferit de Maica Domnului lui Simeon, care simbolizează lumea care trebuie să se împărtășească din cuvântul lui Dumnezeu și apoi din Însuși Trupul și Sângele Lui. După ce L-a primit pe Prunc, Simeon spune ceea ce spunem și noi în fiecare Sfântă Liturghie după ce rostim rugăciunile de mulțumire după Sfânta Împărtășanie: Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne...”.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru activitatea pastoral-misionară împlinită, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit protosinghelului Claudiu Panțîru de la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, Poieni, Târgu Ocna, Protopopiatul Onești, Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului.
Tot cu acest prilej, preotului Benone Paul Văsâi, slujitor la același schit, i-a fost conferit rangul onorific de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.