În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Rememorarea momentului în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, a intrat în Cetatea Ierusalimului, primit fiind cu efemeră bucurie de cei care urmau să Îl răstignească doar câteva zile mai târziu, i-a unit în rugăciune pe toți cei aflați duminică, 28 aprilie 2024, cler și popor, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
În Duminica a șasea din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe scena amenajată sub streașina Bisericii-monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din sobor au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Corul mixt „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, dar și Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu”, coordonat de arhid. Ilie Leonte, au îmbogățit prin psalmodiere prăznuirea liturgică a intrării triumfale a Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea care, dorind un rege pământesc și neînțelegând pe deplin scopul venirii Sale în lume, Îl va condamna la moarte, uitând prea degrabă toate binefacerile.
În momentul împărtășirii clericilor, pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier la Sectorul cultural al Centrului eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură referitor la cele mai importante aspecte ale Sfintei Evanghelii rânduite pentru această zi, care descrie momentul în care Maria, sora lui Lazăr cel înviat a patra zi, unge picioarele Mântuitorului cu mir de nard curat, Domnul Hristos confirmând că pentru ziua îngropării Sale s-a făcut aceasta, dar și primirea fastuoasă pe care I-au făcut-o a doua zi iudeii Celui pe Care Îl numeau Împăratul lui Israel, dar Care de fapt mergea spre patima Sa. Părintele consilier a adus în atenție și originea acestei sărbători, fundamentată pe textul evanghelic.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor, acestea fiind împărțite de preoții și diaconii slujitori. Ierarhul i-a invitat pe toți cei prezenți la Taina Sfântului Maslu de obște, săvârșită în după-amiaza acestei zile împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe cei care își sărbătoresc de Florii ziua numelui.