La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Praznicul luminii taborice la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a fost prăznuită duminică, 6 august, și pe Colina Patriarhiei din București. La Catedrala Patriarhală, credincioșii și pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de rugăciune.
După citirea pasajului evanghelic de la Matei 17, 1-9, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale textului scripturistic rânduit: „Praznicul de astăzi are semnificații deosebit de importante pentru viața noastră bisericească, după cum evenimentul în sine a avut o importanță deosebită în pedagogia divină a ultimelor evenimente din viața pământească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Din punct de vedere cronologic, momentul Schimbării la Față a Mântuitorului a avut loc cu puțină vreme înainte de Sfintele Sale Pătimiri, de moartea prin răstignire, de îngroparea și Învierea Sa. Pentru a arăta însemnătatea duhovnicească a acestei minuni, Sfinții Părinți au rânduit ca praznicul Schimbării la Față să se serbeze de către Biserică în ziua a 6-a a ultimei luni a anului bisericesc. În ziua a 6-a, pentru că aceasta a fost ziua în care Dumnezeu, cu propriile Lui mâini, l-a zidit pe om din țărână și suflând în fața lui l-a făcut ființă vie. Această zi de 6 ne arată, prăznuind în ea Schimbarea la Față a Mântuitorului, când fața Lui a strălucit ca soarele și hainele Lui s-au făcut albe ca lumina, care a fost destinația pentru care a fost creat întâiul om, Adam cel Vechi, adică să ajungă la asemănare cu Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.