În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Praznicul luminii taborice la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a fost prăznuită duminică, 6 august, și pe Colina Patriarhiei din București. La Catedrala Patriarhală, credincioșii și pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de rugăciune.
După citirea pasajului evanghelic de la Matei 17, 1-9, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale textului scripturistic rânduit: „Praznicul de astăzi are semnificații deosebit de importante pentru viața noastră bisericească, după cum evenimentul în sine a avut o importanță deosebită în pedagogia divină a ultimelor evenimente din viața pământească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Din punct de vedere cronologic, momentul Schimbării la Față a Mântuitorului a avut loc cu puțină vreme înainte de Sfintele Sale Pătimiri, de moartea prin răstignire, de îngroparea și Învierea Sa. Pentru a arăta însemnătatea duhovnicească a acestei minuni, Sfinții Părinți au rânduit ca praznicul Schimbării la Față să se serbeze de către Biserică în ziua a 6-a a ultimei luni a anului bisericesc. În ziua a 6-a, pentru că aceasta a fost ziua în care Dumnezeu, cu propriile Lui mâini, l-a zidit pe om din țărână și suflând în fața lui l-a făcut ființă vie. Această zi de 6 ne arată, prăznuind în ea Schimbarea la Față a Mântuitorului, când fața Lui a strălucit ca soarele și hainele Lui s-au făcut albe ca lumina, care a fost destinația pentru care a fost creat întâiul om, Adam cel Vechi, adică să ajungă la asemănare cu Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.