Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Praznicul Schimbării la Față a Domnului la Mănăstirea Sita Buzăului
Credincioşii din mai multe judeţe au venit în număr mare pentru a participa la hramul mănăstirii din Sita Buzăului, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de trei arhierei din Mitropolia Ardealului.
Mănăstirea covăsneană este loc de pelerinaj pentru numeroşii credincioşi din judeţele Covasna, Braşov, Buzău şi din întreaga ţară, cu atât mai mult la sărbătoarea hramului „Schimbarea la Faţă”.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de obștea de maici a aşezământului monahal.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioșilor despre Schimbarea la Față a Domnului și despre motivul cinstirii acestui praznic în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.
„Schimbarea la Faţă a Mântuitorului i-a pregătit pe ucenici pentru înţelegerea tainei Învierii Sale din morţi, când a ieşit prin piatra pecetluită, când străjerii au căzut cu faţa la pământ, neputând să privească la strălucirea măreţiei dumnezeieşti. Ucenicii au văzut faţa Mântuitorului plină de lumină, au privit-o, dar lumina aceasta era atât de puternică, încât ea cuprindea întregul trup al Mântuitorului Iisus Hristos. (...) În luna august, avem trei sărbători speciale care ne raportează la viața veșnică, la Eshaton. Este ultima lună a anului bisericesc, 1 septembrie fiind prima zi din noul an bisericesc și de aceea, dacă acum serbăm vederea luminii taborice, lumina pe care ne-a arătat-o Mântuitorul Iisus Hristos ca Dumnezeu, aceasta este o sărbătoare, dar și lumina spre care tindem noi și pe care ne-o dorim în viața de dincolo. Am spus că al doilea element legat de sărbătoarea de astăzi este de a ne întări în călătoria aceasta a noastră, în pregătirea noastră pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului, având un post ușor de ținut, dar aspru, fiind cel mai aspru după postul Paștilor. Este un post scurt, dar este folositor”, a spus ierarhul.
Cu această ocazie, paraclisul mănăstirii a primit hramul Sfântului Cuvios Arsenie de la Prislop, pentru a împărtăși bucuria canonizării Părintelui Arsenie Boca.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a oferit Ordinul eparhial „Mărturisitorii Credinței Străbune” pentru mireni colonelului Adrian Simtea, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, arhitectului Mărgărit Chelbea și familiei Gheorghe și Elisabeta Prundar. A urmat rostirea rugăciunii de binecuvântare a roadelor şi a strugurilor care se citește în fiecare an.