De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Praznicul Schimbării la Față, sărbătorit pe Colina Bucuriei
În ziua de sărbătorire a praznicului Schimbării la Față a Domnului, sâmbătă, 6 august 2022, credincioși și pelerini s-au adunat în Catedrala Patriarhală din București, aducând rugăciune de mulțumire și de slăvire lui Dumnezeu pentru nenumărate daruri oferite poporului binecredincios.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș. După citirea pasajului evanghelic rânduit (Matei 17, 1-9), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale textului scripturistic, explicând motivele pentru care Moise și Ilie s-au arătat pe Tabor la Schimbarea la Față a Domnului.
„Iisus a fost mărturisit de ucenici ca fiind Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu, pe când în popor încă se vorbea că ar fi Ilie, care fusese răpit la cer, Ioan Botezătorul, căruia regele Irod pusese să i se taie capul, Ieremia, care fusese tăiat cu ferăstrăul, sau altul dintre proroci. În timpul Schimbării la Față, pe când Fața Lui strălucea ca soarele și hainele Lui s-au făcut albe ca zăpada, vedem că s-au arătat de-a dreapta și de-a stânga Lui Moise și Ilie. Unii dintre oameni credeau că Moise, al cărui mormânt nimeni nu-l cunoștea, a revenit la viață în Persoana lui Iisus. Alții credeau că Ilie, care a fost răpit într-un car de foc la cer, a revenit pe pământ, iar Iisus nu este altcineva decât Ilie. De aceea s-au arătat Moise și Ilie; Moise prin care Dumnezeu a dat Legea, iar Ilie, reprezentantul prorocilor, și Legea și prorocii fiind pedagogi către Hristos. S-au arătat pentru a combate această învățătură greșită, pe care, probabil, în timpul robiei egiptene, iudeii au învățat-o de la Faraon și de la supușii lui, anume teoria migrației sufletului dintr-un trup în altul, reîncarnarea. Minunea Schimbării la Față ne arată, astfel, că Iisus nu este nici Moise, nici Ilie, ci este Hristos, Fiul lui Dumnezeu, așa cum L-a mărturisit Petru cu șase zile mai înainte. S-au arătat Moise și Ilie pentru că adeseori cărturarii și fariseii Îl acuzau pe Iisus că încalcă Legea, iar prezența celor doi confirmă cuvântul Mântuitorului Care a spus că nu a venit să strice Legea, ci să o plinească. Sfântul Evanghelist Luca ne spune și ce vorbeau acești doi reprezentanți ai Vechiului Testament cu Iisus, anume despre cele ce avea să pătimească Domnul în Ierusalim: Pătimirea, condamnarea, Răstignirea, dar și Învierea Sa. De aceea, la coborârea de pe munte, Mântuitorul le poruncește celor trei martori să nu spună nimic până ce Fiul Omului va învia din morți”, a arătat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
După rugăciunea Amvonului, conform rânduielii tradiționale a acestei zile de praznic, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a fagurilor de miere și a strugurilor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.