La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Praznicul Sfintei Treimi la românii din Ungaria
De sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giula. La slujbă a participat și Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU).
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre semnificația acestui praznic. „Cu toții avem nevoie de dragostea desăvârșită pe care Hristos a adus-o în lume și a arătat-o prin harul Preasfântului Duh, dar nu toți ne vom bucura de ea, dacă vom încerca să o găsim în altă parte, decât pe calea pe care Hristos ne-a învățat. Praznicul Sfintei Treimi rămâne, așadar, prin excelență, sărbătoarea comuniunii creștine, între creștinii ortodocși, dar de neamuri diferite, căci în Hristos Iisus și prin harul Sfântului Duh, noi toți suntem una, fii ai aceluiași Părinte ceresc”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.