Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 15 decembrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, rostind un cuvânt de învățătură. În această
Praznicul Sfinţilor 40 de Mucenici
Biserica Ortodoxă i-a prăznuit ieri, 9 martie, pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. În Capitală, un fragment din cinstitele lor moaşte se păstrează în biserica Mănăstirii Antim. La această mănăstire bucureşteană, programul liturgic dedicat celor 40 de sfinţi ostaşi ai lui Hristos a fost unul special.
Sărbătoarea închinată Sfinţilor Mucenici din Sevastia a debutat la Mănăstirea Antim, miercuri, 8 martie, cu o procesiune cu sfintele moaşte în jurul locaşului de rugăciune. După procesiune, racla cu moaştele sfinţilor a fost aşezată spre închinare credincioşilor, în pridvorul bisericii, apoi, un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat slujba Privegherii. Ieri, în ziua sărbătorii sfinților 40 de mucenici, un sobor de slujitori au săvârşit Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfinţite. „Această sărbătoare ne pune înaintea ochilor inimii, exemplul mărturisitor, statornicia şi demnitatea acestor creştini din secolul al IV-lea, care erau ostaşi în armata romană şi care nu au cedat promisiunilor şi linguşelilor, de a aduce jertfă zeilor păgâni, atunci când li s-a cerut să se lepede de Hristos şi să dovedească fidelitate maximă faţă de împăratul pământesc. Împăratul roman îşi păstrase titlul de Pontifex Maximus şi cerea de la supuşii săi închinare şi adorare asemenea unui zeu. Această mărturisire a Sfinţilor 40 de Mucenici ne încurajează şi pe noi să rămânem statornici în dreapta credinţă şi demni în afirmarea adevărurilor de credinţă. Observăm că în zilele noastre există şi o altfel de prigoană, de persecuţie a credinţei creştine, a creştinilor şi a Bisericii în general, printr-un marxism cultural de anvergură planetară. Valorile creştine sunt aproape total eliminate, sunt calomniate şi discreditate în spaţiul public, însă noi, creştinii, avem datoria să rămânem statornici, să păstrăm Ortodoxia, având exemplul celor 40 de mucenici”, ne-a declarat arhim. Mihail Stanciu, de la Mănăstirea Antim.
Moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au fost aduse la Mănăstirea Antim din Capitală în anul 1883, de la Ierusalim. Patriarhul Nicodimos al Ierusalimului le-a dăruit acestei mănăstiri, ctitoria Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, învelite într-un pergament. În racla de la Mănăstirea Antim, ce păstrează fragmente din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici, se mai află şi moaşte ale Sfinţilor Mucenici Achachie, Neofit, Paraschevi şi Ermoghen, precum şi de la Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. „Cred că prezenţa, prin moaştele lor, a Sfinţilor Mucenici din Sevastia Armeniei, aici la această mănăstire, a fost un izvor de credinţă şi întărire pentru monahii din obştea mănăstirii. În perioada comunistă, cei închişi în temniţe au păstrat cu statornicie mărturisirea ortodoxă, şi am văzut câţi părinţi, câţi intelectuali şi oameni simpli au pătimit pentru credinţa lor, unii fiind chiar omorâţi. Pentru noi, unirea credinţei şi mărturisirii Sfinţilor 40 de Mucenici, cu mărturisirea şi credinţa părinţilor care au pătimit în temniţele comuniste, reprezintă un izvor de întărire şi luminare în credinţă”, a mai declarat arhim. Mihail Stanciu.