Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Prăznuirea hramului Catedralei episcopale din Caransebeş
Pentru prima dată, în acest an, Liturghia festivă care marchează hramul Catedralei episcopale din Caransebeş a fost oficiată în incinta lăcaşului de cult.
Devenit un eveniment tradiţional pentru Banatul de munte şi în acest an, la Caransebeş s-a prăznuit hramul noii Catedrale episcopale, în mod solemn, prin oficierea dumnezeieştii Liturghii de către un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Soborul de preoţi a fost condus de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Constantin Timiş, consilier economic şi exarh al mănăstirilor din Episcopia Caransebeşului. Au slujit preoţi consilieri şi protopopi ai eparhiei, precum şi slujitorii Catedralei episcopale. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Cătălin Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei, care a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea încredinţării prin asumare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. "În momentul în care Apostolul Toma L-a văzut pe Hristos înviat, nu a mai avut nevoie de atingere, pentru că îndoiala lui s-a prefăcut în mărturisire şi mărturisirea sa în mărturie. "Domnul meu şi Dumnezeul meu!", a exclamat Apostolul, ne relatează Evanghelistul Ioan, ceea ce reprezintă o mărturisire de credinţă, care ne îndeamnă şi pe noi astăzi, cei mai puţin credincioşi, să credem", a mai spus părintele. Protosinghelul Casian Ruşeţ, secretar eparhial, a citit cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis clerului şi credincioşilor din Episcopia Caransebeşului cu prilejul prăznuirii hramului noii Catedrale episcopale. În încheiere, părintele consilier cultural Daniel Alic a prezentat credincioşilor programul cultural spiritual din săptămâna "Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin", după care cler şi popor s-au deplasat în faţa Catedralei episcopale, unde a avut loc deschiderea oficială a rugii caransebeşene prin prezentarea de dansuri populare tradiţionale de către tineri din satele Banatului Montan. (Darius Herea, Protos. Casian Ruşeţ)