IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Prăznuirea Sfântului Cuvios Pafnutie la Mănăstirea Robaia
Credincioși din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-au rugat marți, 7 august, la Mănăstirea Robaia, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în altarul de vară al mănăstirii, informează Biroul de presă al eparhiei. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți care slujesc în parohiile aflate în vecinătatea așezământului monahal. În semn de recunoștință, cu această ocazie, fiecare preot a primit din partea IPS Părinte Arhiepiscop Calinic distincția eparhială „Crucea Basarabă”. După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba Parastasului pentru viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.
Chiriarhul eparhiei a evidențiat în cuvântul rostit cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul.
Cuviosul Pafnutie, marele pictor bisericesc cunoscut ca Pârvu Mutu Zugravul, a rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu. Acesta s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735, fiind înmormântat la Mănăstirea Robaia.
Hotărârea canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 4-5 iulie a anului trecut, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în data de 6 august 2017.