Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Preafericitul Hristofor vizitează România
Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, şi-a început ieri vizita oficială în Patriarhia Română, la Bucureşti. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a întâmpinat pe Mitropolitul primat în Catedrala patriarhală, unde a avut loc slujba Polihroniului, la finalul căreia Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit. Ieri-seară, Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe au plecat spre Iaşi pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia a sosit la Bucureşti ieri, în jurul orei 12:00, pe Aeroportul internaţional "Henri Coandă" - Otopeni, unde a fost întâmpinat de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Primirea oficială a Preafericitului Hristofor a avut loc în Catedrala patriarhală, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După slujba Polihroniului, care se oficiază la momente festive, Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit, evidenţiind bunele relaţii şi cooperarea misionară dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă din Cehia şi Slovacia. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Preafericitul Hristofor este familiarizat cu spaţiul românesc, cunoscând eparhii, biserici şi mănăstiri din ţara noastră. "Fiindcă aţi dorit să mergeţi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, unde mergem şi noi, ne-am gândit să facem din vizita oficială şi un pelerinaj în Moldova, la Iaşi, dar şi la mănăstirile Agapia şi Văratec. Mănăstirea Văratec este foarte cunoscută Preafericirii Voastre din timpul când eraţi Episcop de Lomouţ, când aţi înfiinţat prima mănăstire ortodoxă moldo-moravă. Acolo noi am trimis opt maici şi aţi înfiinţat o mănăstire şi un centru de conferinţe şi suntem foarte bucuroşi că am putut ajuta şi noi Biserica soră a Cehiei şi Slovaciei care, deşi nu este o Biserică mare din punctul de vedere al numărului de credincioşi, este o Biserică mărturisitoare şi misionară, o Biserică dinamică, condusă acum de un Întâistătător foarte bine cunoscut în toată lumea ortodoxă", a spus PF Patriarh Daniel. Patriarhul României a vorbit şi despre noua parohie ortodoxă românească înfiinţată în Cehia, care se află sub jurisdicţia Preafericitului Hristofor. "Suntem foarte bucuroşi că arătaţi o grijă deosebită faţă de românii ortodocşi care se află în ţara dumneavoastră şi aţi binecuvântat înfiinţarea unei parohii ortodoxe româneşti sub jurisdicţia Preafericirii Voastre, dar în legătură spirituală cu Biserica Ortodoxă Română. Ne bucurăm că numărul ortodocşilor a crescut în Cehia şi Slovacia prin credincioşii ortodocşi veniţi din alte ţări ca să muncească sau să studieze", a arătat Preafericirea Sa.
Mănăstire înfiinţată la biserica românească din Most
Un moment important al relaţiilor dintre Patriarhia Română şi Biserica Ortodoxă din Cehia şi Slovacia a fost sfinţirea bisericii de lemn de la Most în cinstea eroilor români căzuţi pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupaţie nazistă. "În luna aceasta se împlineşte un an de când am fost oaspete în Mitropolia Preafericirii Voastre şi am participat la sfinţirea bisericii de la Most, din Cehia, dedicată memoriei ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub stăpânirea nazistă. Acum am constatat că lângă bisericuţa frumoasă de lemn pe care am sfinţit-o împreună pe 8 octombrie anul trecut este necesară şi o comunitate de maici ca să se roage şi în acelaşi timp să aibă grijă de biserică, şi suntem pe drumul cel bun, fiindcă aţi dat binecuvântare să se construiască o casă pentru maicile care vor veni acolo din Arhiepiscopia Aradului, de la Mănăstirea Gai", a spus PF Patriarh Daniel. Mitropolitul primat a mulţumit Patriarhului României şi a arătat că poporul ortodox din Cehia şi Slovacia a început să cunoască ortodoxia specifică spaţiului românesc şi să se bucure de roadele ei. "Cunoaşteţi bine că personal Vă admir, ca de altfel şi pe întreg poporul ortodox român, şi datorită Preafericirii Voastre, în ultima vreme, în Cehia, poporul a început să cunoască tot mai mult că ortodoxia înseamnă şi România. Aţi precizat că a început să crească numărul creştinilor ortodocşi prin venirea altora, şi acesta este un fapt adevărat şi considerăm că este o binecuvântare a lui Dumnezeu şi un rod al acestei legături frăţeşti de cooperare în domeniul misiunii creştine. Noi încercăm întotdeauna să explicăm oamenilor din Cehia, care în cea mai mare proporţie s-au declarat atei, că Biserica Ortodoxă este prin excelenţă Biserica adevărată a lui Hristos", a spus PF Mitropolit Hristofor. Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei a adăugat că a adus pentru credincioşii români iconiţe cu Sfântul Vasile Rostislav, care a contribuit la creştinarea ţinuturilor Cehiei acum 1150 de ani. În timpul şederii la Patriarhie, Preafericitul Hristofor a vizitat Palatul Patriarhiei şi a susţinut un interviu la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. Mitropolitul primat a mai vizitat şantierul Catedralei Mântuirii Neamului şi Palatul Parlamentului. Ieri-seară, Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe au plecat spre Iaşi pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.