La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Preafericitul Teoctist a lăsat lumină în urma sa”
▲ Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” din Capitală şi-a serbat ieri al doilea hram, Cuviosul Teoctist din Palestina ▲ La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a binecuvântat obştea şi credincioşii prezenţi la hram şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa celui de-al doilea hram al acestei mănăstiri, spre pomenirea patriarhului Teoctist ▲
Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” din Capitală şi-a serbat ieri al doilea hram, Cuviosul Teoctist din Palestina. Sfânta Liturghie care a avut loc la biserica mănăstirii din incinta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu ieromonahii din obştea mănăstirii şi cu preoţi consilieri ai Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat obştea şi credincioşii prezenţi la hram şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa celui de-al doilea hram al acestei mănăstiri, spre pomenirea patriarhului Teoctist, încurajând, de asemenea, lucrarea misionară care se face în cadrul Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. „Avem bucuria deosebită ca anul acesta să serbăm pentru prima dată al doilea hram al acestei biserici, Cuviosul Teoctist, vieţuitor în Palestina. Prin această prăznuire, ne aducem aminte de ctitorul acestei biserici, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Pentru amintirea sa, am hotărât să dăm al doilea hram acestei biserici”, a spus PF Patriarh Daniel.
Starea de jertfă
În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că oamenii care ţin legătura cu Dumnezeu, cu Hristos, Lumina Lumii, devin lumânări în lume, care luminează tuturor celor de lângă ei: „Cea mai adâncă semnificaţie a lumânării este ideea de jertfă. Lumânarea, numai dacă se jertfeşte, dacă arde, dacă se topeşte, luminează în jur. Astfel, numai acei creştini, care se ostenesc în rugăciune şi fapte bune, răspândesc lumină în jur. Numai acele mame sunt lumină în lume, care-şi cresc copiii în credinţă, care-şi ajută familia, dar şi pe vecinii mai săraci şi mai necăjiţi. În măsura în care noi ne jertfim, lăsăm lumină în urma noastră. Construirea bisericii este o lumină pe care noi o lăsăm în jurul nostru. Când se face o biserică, toată comunitatea este în stare de jertfă, fiecare aduce fie munca lui, fie bănuţul lui, o podoabă la biserică, fie un veşmânt, şi aşa din jertfa multora se face biserica. Prin această ardere a noastră duhovnicească, ca o lumânare, ca tămâia, se răspândeşte lumină, se răspândeşte bucurie, se răspândeşte speranţa mântuirii, că ne vom uni spre veşnicie, în lumina Preasfintei Treimi, cu Hristos şi cu toţi sfinţii Lui. Preafericitul părinte patriarh Teoctist a lăsat lumina în urma sa, prin cuvânt, prin faptă şi prin zecile de biserici pe care le-a binecuvântat spre construire şi le-a sfinţit”, a spus Părintele Patriarh.
Referindu-se la viaţa sfântului ocrotitor al aşezământului, Patriarhul României a arătat că Sfântul Cuvios Teoctist din Palestina a trăit în secolul al V-lea, a murit în anul 467, la peste 90 de ani, dar o viaţă întreagă a fost lumină. S-a retras în pustie, împreună cu un alt cuvios, Eftimie, şi a trăit în rugăciune, în post, în nevoinţă, adunând lumină, din lumina lui Hristos.
La final, stareţul mănăstirii, protosinghelul Lazăr Nan, a mulţumit Părintelui Patriarh pentru prezenţa sa la acest moment de sărbătoare, exprimându-şi bucuria pentru purtarea de grijă faţă de obştea călugărilor care ostenesc la Popeşti-Leordeni.
A urmat apoi vizita Preafericitului Părinte Daniel la atelierele Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române şi agapa creştină, spre pomenirea vrednicului de pomenire, Teoctist patriarhul.
▲ „Ne împărtăşea permanent din bucuria şi pacea sa”
Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” a fost ctitorită între anii 2003-2006, din iniţiativa şi cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. Părintele consilier economic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Nicolae Crângaşu, a rememorat ieri frumoasele momente ale ctitoriei de la Popeşti-Leordeni. „Am început lucrarea în toamna lui 2003 şi am terminat-o în trei ani. Pictura am făcut-o numai în două luni şi două săptămâni, 1.000 de metri pătraţi, pentru că doream să fie gata la sfinţirea bisericii. Clopotele sunt aduse din Innsbruck, Austria, şi sunt acţionate de o instalaţie care primeşte comanda din altar. Turla a fost aşezată cu o macara de mare tonaj. Toate acestea s-au făcut cu permanenta purtare de grijă a părintelui patriarh Teoctist, care ne împărtăşea permanent din bucuria şi pacea sa”, a spus părintele Crângaşu.
Alături de biserica mănăstirii se află în organizare noua fabrică de lumânări, „Făclia Sfinţilor Români”. Noua fabrică de lumânări va fi coordonată de ierodiaconul Maxim Ţifui, care a fost directorul Fabricii de lumânări a Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de care se va mai osârdui şi ierodiaconul Arsenie, de la Mănăstirea Crasna.