Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Preasfinţitul Sofronie este doctor al Facultăţii de Teologie din Sibiu
Sub îndrumarea arhid. prof. dr. Constantin Voicu, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a elaborat o lucrare de doctorat în domeniul teologiei patristice, intitulată "Hristologia Bisericilor Vechi Orientale". În Sala Profesorilor a Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, a avut loc marţi, 18 ianuarie, susţinerea examenului de doctorat, în faţa unei comisii prezidate de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care este şi decanul facultăţii amintite. Din comisie au făcut parte îndrumătorul lucrării, alături de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la aceeaşi facultate sibiană, pr. prof. dr. Ioan Caraza de la Facultatea de Teologie "Patriarhul Justinian" din Bucureşti şi conf. univ. dr. Marius Liviu Telea, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.
În urma examenului, PS Sofronie a primit calificativul maxim cu "Magna cum laude".
"Refacerea unităţii"
După examen, a urmat depunerea jurământului de credinţă şi fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă Română, ceremonie care a avut loc în capela facultăţii. Au fost prezenţi membrii comisiei, profesori de la Facultatea de Teologie din Sibiu, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial Oradea, precum şi rudele apropiate ale ierarhului. După depunerea jurământului, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a declarat pe PS Episcop Sofronie Doctor în Teologie şi l-a felicitat pentru efortul depus în elaborarea unei lucrări atât de bogate şi folositoare Bisericii Ortodoxe.
"Ne-aţi creat o mare bucurie nouă, tuturor, şi întregii Biserici. Este un moment în care trebuie să mulţumim lui Dumnezeu şi să vă felicităm pentru că aţi reuşit ca, pe lângă activităţile deosebite pe care le are un ierarh, să vă aplecaţi cu insistenţă asupra teologiei, asupra cercetării ştiinţifice şi asupra redactării unei lucrări de doctorat", a spus IPS Laurenţiu.
PS Episcop Sofronie a mulţumit apoi membrilor comisiei şi celor prezenţi, care l-au sprijinit în permanenţă în anii de cercetare ştiinţifică. Ca semn de recunoştinţă, ierarhul i-a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu un engolpion.
"Sper ca această lucrare să fie o modestă contribuţie în efortul general care se duce pe plan mondial şi în special de Biserica Ortodoxă Română în vederea apropierii dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile necalcedoniene, pe calea dialogului, în vederea refacerii unităţii noastre, a Bisericii Ortodoxe cu Bisericile care s-au separat în urma Sinodului de la Calcedon din 451", a spus PS Episcop Sofronie. (Ş. Mărculeţ)