La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Precizare: Nu politică, ci pace
În săptămânalul „Reporter Special“, ediţia 14-20 iulie 2008, a apărut articolul intitulat „Patriarhul, adversarul secret al lui Băsescu“, sub semnătura doamnei Ioana Popescu. Pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Presă al Patriarhiei Române face următoarele precizări:
Patriarhia Română infirmă categoric o presupusă candidatură a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la alegerile prezidenţiale din România din anul 2009, ipoteză care reprezintă o simplă fabulaţie a autoarei articolului sau a „surselor politice“ de la care jurnalista susţine că s-a informat. Patriarhul României nu a avut niciodată vreo discuţie şi nu a primit nici o propunere pe această temă, aşa cum în mod tendenţios încearcă să sugereze doamna Ioana Popescu. Potrivit prevederilor sfintelor canoane şi învăţăturii de credinţă ortodoxă pe care se fundamentează hotărârile Sfântului Sinod, clerului ortodox (arhiereu, preot, diacon, monah) îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală. Mai precizăm faptul că Biserica are mai multă credibilitate când nu se amestecă în politică decât atunci când se implică politic. Alegerile locale recente au confirmat încă o dată acest adevăr. Respectând aceste rânduieli, înţelegându-şi misiunea şi rolul pe care le îndeplineşte în viaţa cetăţii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu cultivă legături preferenţiale sau subversive cu nici un partid sau lider politic, ci promovează relaţii transparente cu toate instituţiile Statului în interesul Bisericii şi pentru împlinirea binelui comun din societate. Întrucât, în mod evident, articolul din săptămânalul „Reporter Special“ încalcă regulile elementare de documentare, impuse de deontologia profesională, Patriarhia Română face aceste precizări pentru a respinge insinuări şi speculaţii gratuite născute din imaginaţia doamnei Ioana Popescu sau din strategia unora de-a ataca în continuare Biserica Ortodoxă Română, prin polarizări artificiale în Sinod sau în societate. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)