La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Precizări privind constituirea unui sindicat al preoţilor
În replica înfiinţării unui sindicat al preoţilor la Craiova, Mitropolia Olteniei precizează că sindicatul este o structură de origine pur lumească, izvorâtă din transformările pe care viaţa socială le-a cunoscut în urma industrializării, deci o necesitate de tip social, determinată de particularităţi istorico-economice. „Între slujirea de preot şi activitatea de tip sindical există o structurală incompatibilitate, misiunea preotului fiind aceea de a-i uni pe oameni între ei şi cu Dumnezeu, în timp ce activitatea sindicală presupune confruntări şi tendinţe separatiste. Este adevărat că şi în viaţa bisericească apar, uneori, probleme cauzate de unele insuficienţe de comunicare şi de unele incoerenţe în împreuna noastră lucrare. Acestea însă au origini îndepărtate, iar îndreptarea lor constituie una dintre preocupările noastre de căpătâi. Mai mult, este necesar ca la primenirea vieţii bisericeşti, tocmai în aspectele evocate mai sus, să găsim calea unei împreune-glăsuiri în interiorul Bisericii: ierarhi, preoţi şi credincioşi“, informează un comunicat remis de Biroul de Presă al Mitropoliei Olteniei.
„Primenirea nu va putea fi posibilă prin apelarea la mentalităţi şi acţiuni de tip sindical, construite prin şi către diviziune şi conflict. Promovând astfel de atitudini, criza se va mări, iar fenomenul de secularizare a relaţiilor bisericeşti se va adânci. Chemăm stăruitor la dialog, sinceritate şi încredere, nădăjduind, cu ajutorul lui Dumnezeu, în îmbunătăţirea vieţii noastre bisericeşti“, se mai menţionează în comunicatul amintit.