La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Predică despre „dascălul pocăinţei“
Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri pe Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, pe Sfântul Prooroc Ioan. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit ieri în predica ţinută în Paraclisul "Sfântul Grigorie Luminătorul" din Reşedinţa patriarhală despre importanţa Sfântului Ioan în iconomia mântuirii noastre.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre proorocii Vechiului Testament, fiind cel care a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos şi L-a făcut cunoscut lumii ca Mesia. Botezătorul Domnului este un dascăl al mărturisirii dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu. "Sfântul Ioan Botezătorul a fost un propovăduitor al adevărului şi un profet al virtuţilor. El însuşi a dus o viaţă aspră şi asemenea profeţilor Vechiului Testament voia să impună dreptatea lui Dumnezeu într-o societate coruptă, decăzută, o societate plină de nedreptăţi şi de scăderi. Sfântul Ioan rămâne un dascăl al pocăinţei, un dascăl al îndreptării şi un dascăl al mărturisirii dumnezeirii lui Iisus Hristos. Despre el Mântuitorul a spus că este cel mai mare om născut din femeie şi el a devenit în viaţa liturgică a Bisericii, după Maica Domnului, cel dintâi rugător", a spus Preafericirea Sa. Importanţa Sfântului Prooroc Ioan o vedem şi din faptul că în icoana numită Deisis, a judecăţii din urmă, Mântuitorul este în mijloc, Maica Domnului în dreapta, iar Botezătorul în stânga. Aceasta deoarece el, fiind dascăl al pocăinţei împreună cu Maica Domnului, se va ruga pentru cei care au murit în stare de pocăinţă, dar care nu au mai avut timp să arate şi faptele pocăinţei, ci doar starea de pocăinţă, aşa cum a fost tâlharul de pe cruce. "Din această comemorare a Sfântului Ioan Botezătorul rămânem cu trei mari adevăruri pe care ni le arată, anume că Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut om din iubire pentru oameni şi S-a botezat cu botezul pocăinţei, deşi El nu avea păcat ca să ne înveţe pe noi smerenia. Apoi, Sfântul Ioan Botezătorul ne arată că, dacă dorim Împărăţia lui Dumnezeu care s-a apropiat de noi, trebuie să împlinim voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. De asemenea, Sfântul Ioan ne arată că smerenia multă nu este o lipsă de curaj, ci smerenia în faţa lui Dumnezeu naşte o încredere în ajutorul lui Dumnezeu şi dă celui ce împlineşte voia Lui o putere, un curaj de a mărturisi binele şi adevărul", a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh. Mulţi ani celor care şi-au serbat numele În România, numele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este purtat de aproape două milioane de cetăţeni. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat un mesaj de felicitare pentru toţi cei care îşi serbează ziua onomastică. "Adresăm tuturor celor care poartă numele de Ioan calde şi părinteşti doriri de sănătate, de ajutor de la Dumnezeu, de bucurie şi de sporire în fapte bune, având ca model pe Sfântul Ioan Botezătorul, dar şi ca rugător, ajutător, ocrotitor spre Slava Preasfintei Treimi şi pentru a noastră mântuire!", a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.