Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pregătiri pentru canonizările din Ardeal
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 23 octombrie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu. IPS Laurenţiu a anunţat la sfârşitul Sfintei Liturghii programul complet de la proclamarea canonizării mitropolitului Andrei Şaguna.
Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare din Ardeal, când primul mitropolit al Transilvaniei va fi proclamat sfânt, Catedrala mitropolitană din Sibiu, locul unde ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl vor trece pe mitropolitul Andrei Şaguna în canonul sfinţilor, a fost plină de credincioşi din oraş, dar şi din împrejurimi. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfintei catedrale sau de la alte biserici din oraş. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. lect. univ. dr. Nicolae Pantiş, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text biblic ce redă vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. "Demonii Îl recunosc pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, adică cunosc imediat identitatea Celui cu care au de a face. L-au văzut pe Domnul şi au început să strige din cel bolnav: "Ce ai cu noi? De ce ai venit aici, Iisuse, Fiul Celui Preaînalt? De ce ai venit aici, mai înainte de vreme, ca să ne chinuieşti?". Trebuie să fim cu mare luare aminte, căci darul lui Dumnezeu este în viaţa noastră şi în zilele noastre. Trebuie să înţelegem că Hristos este Dumnezeu Cel viu, iubirea lui Dumnezeu întrupată", a spus părintele Pantiş. 30 octombrie, ziua canonizării mitropolitului Simion Ştefan La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor programul manifestărilor de la proclamarea canonizării mitropolitului Andrei Şaguna, a anunţat prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a ierarhilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei, şi a amintit de aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei din Grecia. Părintele Mitropolit a prezentat şi icoana ierarhului canonizat, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi o icoană cu Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna. Vineri, 28 octombrie, de la ora 14:30, se va oficia la Răşinari ultimul Parastas pentru mitropolitul Andrei Şaguna, după care va urma o procesiune prin Sibiu, de la Sala Transilvania, unde vor veni toţi preoţii de la bisericile sibiene, împreună cu credincioşii, până la Biserica de pe Groapă, unde se va oficia o slujbă religioasă, iar racla cu osemintele mitropolitului ce va fi purtată la procesiune va ajunge la Catedrala mitropolitană. Aici, IPS Laurenţiu va întâmpina cortegiul, garda de onoare va prezenta onorul şi se va oficia slujba de Priveghere, timp în care ierarhii vor sosi la Sibiu. Sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 9:30, se va oficia Sfânta Liturghie, după care va urma ceremonia proclamării canonizării. În după-amiaza zilei, ierarhii şi invitaţii vor merge spre Alba-Iulia, unde duminică, 30 octombrie, se va proclama canonizarea mitropolitului Simion Ştefan.