De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Preistoria oraşului Câmpina într-un volum special
Volumul „Cimitirul din epoca bronzului de la Câmpina”, coordonat de Alin Frînculeasa, cuprinde rezultatele obţinute de echipa de arheologi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în urma cercetărilor şi săpăturilor efectuate în incinta Parohiei „Sfântul Nicolae” din cartierul câmpinean Slobozia.
Partea I a volumului (pp. 19-104) cuprinde capitole despre contextul fizico-geografic al locului cercetat, metodologia şi evoluţia săpăturilor, catalogul complexurilor arheologice (morminte, complexuri funerare din epoca bronzului, dar şi din perioada medievală), mormintele de înhumare şi incinerare descoperite, obiectele găsite în morminte (ceramică, podoabe, perle din lut şi chihlimbar, obiecte metalice şi oase de mamifere), precum şi o cronologie legată de datarea mormintelor.
Partea a II-a (pp. 105-144) cuprinde un studiu despre determinările antropologice privind materialul osteologic din cimitirul parohiei câmpinene, în care se indică metodele aplicate în timpul cercetărilor şi se redă un catalog al mormintelor cimitirului.
Partea a III-a (pp. 145-200) conţine câteva studii referitoare la cercetări de diagnostic asupra originii chihlimbarului din acest cimitir, o introducere în studiul podoabelor preistorice din materiale vitroase, descoperiri în cimitir, precum şi investigarea geofizică a cimitirelor vechi din Câmpina.
Volumul conţine şi un rezumat în limba engleză (pp. 201-206), bibliografia (pp. 207-228), lista ilustraţiilor cărţii, în limbile română şi engleză (pp. 229-238), iar în ultima parte ilustraţiile propriu-zise (pp. 239-353), care conţin fotografii, desene şi schiţe legate de descoperirile din cimitir, cimitirul propriu-zis, cu mormintele şi explicaţiile necesare, precum şi biserica actuală.
Grupul de cercetători a simţit nevoia, după cum scrie în prefaţă Alin Frînculeasa, să redea „în detaliu şi într-un timp cât mai scurt rezultatele cercetărilor... determinaţi atât de nevoia de prospeţime a informaţiei, dar şi de dorinţa de utilitate a acestei cercetări”.