„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Prelegeri în județul Sibiu despre îngrijirea vârstnicilor și despre preoție
La sediul Protopopiatului Săliște, județul Sibiu, a avut loc marți, 16 aprilie, o întâlnire a preoților cu reprezentanții Unității medicale de îngrijire a vârstnicilor din Săliște. În aceeași zi, preoții din Protopopiatul Agnita au avut posibilitatea să asculte prelegerea părintelui prof. dr. Vasile Mihoc despre slujirea preoțească.
Preoții din Protopopiatul Săliște au ascultat prelegerea pregătită de dr. Ioan Chera și de Alexandru Chera, directorul unității medicale menționate. Cei doi invitați au subliniat importanța rugăciunii în îngrijirea bolnavilor și a vârstnicilor din perspectivă medicală, informează Mitropolia Ardealului. Întâlnirea a fost prezidată și organizată la inițiativa protopopului de Săliște, Petru‑Toader Damian.
Invitații au adus în atenție importanța colaborării dintre medic și preot, importanța rugăciunii ca mijloc de luptă contra bolilor și efectele benefice ale rugăciunii asupra pacienților.
Preoții au avut posibilitatea să dialogheze cu invitații, iar la final protopopul Petru‑Toader Damian le‑a mulțumit celor doi pentru informațiile transmise și pentru discuțiile avute cu slujitorii sfintelor altare din Protopopiatul Săliște.
Bucuria și provocările preoției
Întâlnirea preoților din Protopopiatul Agnita a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte‑sfințite. Soborul slujitor a fost condus de protopopul de Agnita, Andrei Iancu. După Sfinta Liturghie, preoții au audiat prelegerea „Bucuria și provocările slujirii liturgice”, susținută la sediul protopopiatului de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, vicarul‑eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.
Invitatul a vorbit despre împlinirea preotului în slujire și rugăciune, subliniind faptul că bucuria preotului în slujire este cheia împlinirii sale și că această bucurie este reflectată în binecuvântările lui Dumnezeu aduse asupra comunității, familiei și a lui însuși, informează Mitropolia Ardealului. Misiunea preotului este profund legată de slujirea cu inimă deschisă, iar temerile dispar atunci când credința în Dumnezeu este statornică, a mai spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc, care a subliniat importanța respectării rânduielilor bisericești, a săvârşirii Vecerniei şi Sfintei Liturghii cu pregătire continuă.
La final, pr. prof. dr. Vasile Mihoc a răspuns la întrebările preoților privind diverse aspecte din viaţa pastorală.