La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Premiera unui film despre Sfântul Constantin Brâncoveanu la Timișoara
La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică, 18 februarie, de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Un oaspete de seamă a fost în această duminică la Catedrala Mitropolitană cunoscutul regizor Dan Pița care, împreună cu echipa sa de filmare, a realizat filmul „Ecce homo Brâncoveanu”.
După încheierea slujbei duminicale, Părintele Mitropolit Ioan a evocat personalitățile luminoase și jertfa pentru credința strămoșească a Sfinților Martiri Brâncoveni și, în semn de prețuire, a oferit două icoane bizantine cu chipul Maicii Domnului regizorului Dan Pița și actorului principal, Constantin Pușcașu.
„Cei care veți călători la Muntele Sinai, la Mănăstirea «Sfânta Ecaterina», sau la Muntele Athos veți descoperi acolo, pictat la loc de cinste, chipul lui Constantin Brâncoveanu. Daniile sale și cărțile sfinte tipărite în tiparnițele Țării Românești, pentru bisericile ortodoxe din mai multe țări, nu au fost, așadar, uitate. Supus la cazne greu de imaginat, voievodul martir ar fi putut să-și salveze viața, dacă s-ar fi lepădat de credință”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
În continuare, la Cinema Timiș, din proximitatea Catedralei Mitropolitane, a avut loc premiera de gală a dramei istorice „Ecce Homo Brâncoveanu”. În film au jucat actorii: Constantin Pușcașu, în rolul lui Constantin Brâncoveanu, Daniela Nane, Dorel Vișan, Claudiu Bleonț, Marius Stănescu ș.a.
Proiecția a fost organizată în colaborare cu Primăria Timișoara și cu Mitropolia Banatului și s-a desfășurat în prezența chiriarhului Banatului, a regizorului Dan Pița și a altor actori și membri ai echipei de filmare.
De asemenea, la proiecție au participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, reprezentanți ai autorităților locale, părintele vicar Ionel Popescu și preoții consilieri de la Centrul eparhial, preoții catedralei, preoți din oraș și sute de credincioși. Coloana sonoră a producției cinematografice a fost compusă de două legende vii ale muzicii timișorene: Ilie Stepan și Doru Apreotesei.
Un rol important la scrierea scenariului l-a avut și Părintele Mitropolit Ioan al Banatului, în convorbirile avute cu scenariștii, „în multe nopți de taină“, mai ales în ceea ce privește străvechiul grai românesc și aspectele legate de jertfa Martirilor Brâncoveni pentru credința noastră ortodoxă. Prin implicarea sa, Mitropolitul Ioan a contribuit la creionarea profilului duhovnicesc al acestei figuri istorice și hagiografice remarcabile, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.
La finalul proiecției, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, dirijat de pr. asist. drd. Laurian Popa, a interpretat „Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu”.