De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Premierea câștigătorilor concursului „Glas de copil ‑ Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”
Ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, zugravul Maicii Domnului, medicul cunoscut a fi cel dintâi care a pictat icoana Preasfintei Fecioare, a fost prilej de aleasă bucurie pentru participanții la cea de‑a doua ediție a concursului național de recitare „Glas de copil - Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”.
Emoționați și nerăbdători, dar cu zâmbet și lumină pe chip, copiii, tinerii și îndrumătorii acestora au luat parte, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava, la ceremonia de premiere a concursului organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Concursul de recitare, desfășurat cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și‑a propus să aducă în prim‑plan literatura religioasă închinată Născătoarei de Dumnezeu, dar și să‑i sensibilizeze pe toți participanții iubitori de poezie cu privire la tema abordată, să stimuleze creativitatea privind interpretarea, să contribuie la dezvoltarea capacității de exprimare, precum și la creșterea gradului de implicare în activitățile culturale ale eparhiei.
În cadrul festivității au fost acordate 7 categorii de premii, iar copiilor și tinerilor participanți le‑au fost oferite daruri constând în cărți, icoane, produse cultural‑eclesiale și diferite obiecte cu caracter religios.
Premiile oferite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care i‑a felicitat și binecuvântat pe elevii și tinerii participanți. Totodată, ierarhul le‑a vorbit celor prezenți despre unul dintre cele mai de preț daruri pe care Dumnezeu Tatăl le‑a oferit oamenilor, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria.
Competiția, la care au trimis materiale video 122 de copii și tineri din 10 județe (Bihor, Bistrița‑Năsăud, Buzău, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui) și din municipiul București, s‑a desfășurat pe trei categorii de vârstă: preșcolar, primar și gimnazial‑liceal.
Comisia de jurizare a fost formată din specialiști în domeniul literaturii și culturii, între care prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ștefan cel Mare”; prof. Daniela‑Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Membrii juriului au punctat fidelitatea față de învățătura de credință, calitatea interpretării, originalitatea, adecvarea poeziei la vârstă, creativitatea și sensibilitatea momentului artistic.
Din programul evenimentului, care poate fi considerat un premiu în sine pentru copii, sunt de reținut și închinarea la racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în Catedrala Arhiepiscopală a Sucevei, și vernisarea expoziției itinerante Muzeul Scrisului de Mână, proiect național de exersare a valorilor culturale și patrimoniale păstrate în școală, familii, instituții locale și biserici.