În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Premierea câștigătorilor concursului „Icoana Ortodoxă - lumina credinței”
În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei au avut loc miercuri, 9 septembrie 2020, premierea câștigătorilor și vernisajul expoziției concursului național „Icoana Ortodoxă - lumina credinței”, aflat la a 9-a ediție. Concursul a fost organizat de sectoarele cultură și patrimoniu religios și teologic-educațional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, în cadrul Patriarhiei Române s-a desfășurat ediția a 9-a a concursului național „Icoana Ortodoxă - lumina credinței”, care a ajuns la final.
Miercuri, 9 septembrie 2020, în cadrul unui eveniment desfășurat în Sala „Europa Christiana” și moderat de Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului cultură și patrimoniu religios, au avut loc premierea câștigătorilor și vernisajul expoziției cu cele mai bune lucrări înscrise în concurs. De asemenea, ca în fiecare an, Patriarhia Română a încununat efortul depus de participanți prin realizarea unui catalog care cuprinde cele mai reprezentative lucrări. Astfel, odată cu vernisarea expoziției, a avut loc și lansarea catalogului.
La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; preoți consilieri din cadrul Administrației patriarhale și Administrației eparhiale, membrii juriului, precum și câștigătorii concursului.
După deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la catalogul Expoziției „Icoana Ortodoxă - lumina credinței”, ediția a 9-a, intitulat „Sfinții luminează viața familiei și inspiră filantropia creștină”.
Un mesaj a fost adresat și de conf. dr. Paulina Popoiu, manager general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București. „Icoana îndeplinește rolul de intermediar pentru rugăciunea noastră și ne ușurează starea dincolo de timp și de spațiu real, în atemporalitatea lui Dumnezeu. Rugăciunea noastră este adresată sfântului, iar talentul pictorului și mâna îndrumată de credința acestuia au conferit icoanei darul veșniciei artei adevărate. Așa cum se întâmplă și cu icoanele câștigătoare din acest concurs, mâna învățată a pictorului iconar și ochiul știutor de taine ale acestor artiști au creat adevărate capodopere, care astăzi își primesc binemeritata răsplată. Munca lor, care a devenit artă și rugăciune, va primi recunoașterea cea mai avizată din partea Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, toate aceste icoane vor fi binevenite și dorite în spațiul expozițional al Muzeului Satului, acolo unde vor putea să stea o lună, două sau atât timp cât este nevoie ca ele să fie admirate și să fie înțelese de vizitatorii noștri”, a spus conf. dr. Paulina Popoiu.
La final, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a anunțat câștigătorii concursului de anul acesta, care au primit diplome, premii în bani și catalogul expoziției.
La secțiunea icoană pe lemn, premiul I a fost acordat lui Andrei Cozma din județul Neamț; premiul al II-lea - Georgiana Cimpoieru din județul Dolj; premiul al III-lea - Bogdan Cristian Coșofret din județul Neamț.
Câștigătorii la secțiunea frescă sunt: premiul I - Ioan Popa din județul Ilfov; premiul al II-lea - Florentin Stoian din județul Argeș; premiul al III-lea - Ionel Haraga din județul Iași.
La secțiunea miniatură, premiul I a fost acordat lui Andrei Cozma; premiul al II-lea - Astrid Mușat din județul Prahova; premiul al III-lea - Elena Murariu din București.
Expoziția va rămâne deschisă, cu accesul liber, la Palatul Patriarhiei până în data de 18 septembrie. În luna octombrie, expoziția se va muta în Sala „Henri H. Stahl” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, unde va fi vernisată în data de 1 octombrie, ora 12:00.