La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Premierea câștigătorilor Concursului „Rugăciunea în viața mea”, în Eparhia Clujului
La Cluj-Napoca a avut loc premierea grupurilor catehetice câştigătoare la nivel eparhial la Concursul național catehetic „Rugăciunea în viața mea”, din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în Patriarhia Română.
Ediția din acest an a avut ca motto cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul „Rugăciunea este oxigenul sufletului”, în acord cu tematica anului 2022 ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Festivitatea de premiere la nivel eparhial a avut loc joi, 19 mai, la Muzeul Mitropoliei Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Ierarhul a subliniat importanța educației în viața copiilor, pornind de la cuvintele Înțeleptului Solomon, din Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6: „Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea”. Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe elevii participanți și pe coordonatorii lor, profesori și preoți, oferindu-le tuturor diplome și cărți duhovnicești.
Grupul catehetic al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, care a câștigat premiul I, a susținut un scurt moment artistic. Proiectul câștigător „Icoană, cântec și Cuvânt” a fost realizat de grupul catehetic al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, coordonat de pr. Cornel Coprean și pr. Ciprian Taloș, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, reprezentată de prof. Daniela Necula.
Cele 31 de proiecte derulate în protopopiatele Eparhiei Clujului au reunit aproximativ 1.500 de copii și tineri, evidențiind astfel preocuparea constantă a Bisericii pentru tânăra generație. Au fost întocmite și susținute de către preoții coordonatori peste 150 de cateheze care au răspuns tematicii „Anului omagial al rugăciunii”, aspect inedit față de concursurile precedente.
În cadrul manifestării au fost expuse lucrări și icoane pe sticlă realizate de copiii participanți la atelierele de creație, respectiv la cercurile de pictură parohiale, fiind încadrate în tematica concursului național catehetic. Evenimentul a fost prezentat de pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, inspectorul pe probleme de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu.