„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Premii pentru elevii transilvăneni
La Baia Mare a avut loc manifestarea cultural-religioasă „De la Înviere la Înălţare“, ediţia a XIV-a, şi Olimpiada de meşteşuguri artistice tradiţionale, faza judeţeană. Un alt concurs de amploare, intitulat „Vestitorii bucuriei Învierii“, a avut loc la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Târnăveni, judeţul Mureş. La Bistriţa a avut loc Concursul judeţean de creaţii literare şi plastice „Bucuria Învierii din sufletul copilului“.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului, a participat în Catedrala episcopală „Sfânta Treime“, Baia Mare, la manifestarea cultural-religioasă „De la Înviere la Înălţare“, ediţia a XIV-a, şi la Olimpiada de meşteşuguri artistice tradiţionale, faza judeţeană. Au participat în jur de 250 de elevi, din şcoli, licee şi colegii maramureşene, împreună cu profesorii îndrumători, la următoarele secţiuni: icoane pe lemn, icoane pe sticlă, desene, creaţii literare, pricesne, meşteşuguri artistice. La secţiunea „Pricesne“ au participat 15 formaţiuni corale din întreg judeţul Maramureş, care, la final, au fost premiate. De asemenea, au fost premiaţi şi elevii ale căror lucrări au fost expuse în Catedrală la celelalte secţiuni menţionate anterior. Totodată au fost premiaţi participanţii la concursul naţional de proiecte duhovniceşti cu prilejul anului omagial euharistic, desfăşurat în Patriarhia Română, „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine“.
Concurs la Târnăveni
La Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Târnăveni, judeţul Mureş, s-a desfăşurat concursul de creaţie literară şi artistică „Vestitorii bucuriei Învierii“, ediţia I, la care au participat elevi ai claselor I-XII de la şcolile gimnaziale şi liceele din municipiu, alte şcoli din zona Protopopiatului Târnăveni şi din oraşul Iernut.
Au fost prezenţi pr. prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean, inspector şcolar în judeţul Mureş, protopopul Sergiu Mihail Dumitru, profesorii şi preoţii care predau religie în şcoli şi licee, alături de elevi, părinţi, bunici, cadre didactice şi mulţi credincioşi. Bucuria Învierii s-a regăsit şi în eseurile şi poeziile compuse de elevi, în desenele, icoanele pe sticlă, în ouăle încondeiate, în creaţii de artă plastică reprezentând tradiţiile poporului român. Copiii şi-au prezentat lucrările în faţa Sfântului Altar şi au fost premiaţi de pr. prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean şi de protopopul Sergiu Mihail Dumitru, care le-au oferit diplome, icoane, cărţi de rugăciuni şi dulciuri, în timp ce cadrele didactice coordonatoare au primit diplome şi icoane.
Premiere la Bistriţa
Protopopiatul Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din municipiu au organizat sâmbătă, 17 mai, la sediul protopopiatului, Concursul judeţean de creaţii literare şi plastice „Bucuria Învierii din sufletul copilului“, concurs aflat la ediţia a III-a, conform pr. Emanuel Vidican.
Din juriul concursului au făcut parte protopopul Alexandru Vidican, pr. inspector Adrian Cherhaţ, prof. Andrea Pintiliescu şi prof. Retegan Macedon. Premierea elevilor a avut loc duminică, într-un cadru festiv, după slujba Vecerniei, în Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ de la Protopopiatul Bistriţa. În acelaşi cadru, cei prezenţi au avut posibilitatea de a urmări câteva scenete cu tematică religioasă jucate de elevii de la şcoala generală din Piatra Fântânele, puse în scenă de maicile de la mănăstirea din aceeaşi localitate. (Pr. prof. Florin Hoban, prof. Barb Doina, Andreea Pâgleşan)