De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Preoţi mărturisitori în închisorile comuniste
Preoţii Constantin Sârbu, Benedict Ghiuş şi Gherasim Iscu au fost evocaţi marţi, 22 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în cea de-a treia întâlnire cultural-duhovnicească dedicată preoţilor mărturisitori din închisorile comuniste. Întâlnirea lunară, care a fost organizată de pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, a scos în evidenţă personalităţile marcante ale celor trei preoţi ortodocşi care au pătimit în perioada regimului ateu. „În închisorile comuniste, Biserica s-a trezit în faţa unei crize şi atunci şi-a redescoperit vocaţia sa, şi anume vocaţia de Împărăţie a lui Dumnezeu pe pământ, de a-i conduce pe credincioşi spre Împărăţia cerurilor. Regimul ateist, care era total străin spiritului poporului român, a trezit în poporul nostru acea fibră profundă care este credinţa şi a descoperit că cea mai sensibilă coardă a sufletului poporului român este credinţa în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Consider că aceste seri, o parte dedicate mărturisitorilor şi credincioşilor mireni, dar şi preoţilor, arată că misiunea Bisericii s-a împlinit şi în închisoare, întrucât acolo, preoţii, cum sunt și acești preoți, au slujit Biserica fiecare în felul său”, a explicat pr. conf. dr. Gheorghe Holbea.
La eveniment au mai fost invitaţi Adrian Nicolae Petcu, istoric şi cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); Sorin Lavric, scriitor; Radu Găină, producător TVR, şi Ioan Iscu, profesor.