În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Preoţi şi credincioşi în procesiune pe străzile din Ploiești
Preoți și credincioși din cele cinci protopopiate ale județului Prahova au participat sâmbătă, 27 aprilie, la pelerinajul tradițional de Florii care s-a desfășurat în municipiul Ploiești. În acest an, în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. La final, la Biserica „Sfântul Vasile” a avut loc un concert de cântări religioase specifice Postului Mare.
Manifestarea religios-misionară a pornit de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi de pe bulevardul Independenței până la Biserica „Sfântul Vasile”, situată tot pe acest bulevard, străbătându-se o bună parte din municipiul Ploiești.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat că Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Intrării Domnului în Ierusalim fac trecerea de la perioada Postului Mare de 40 de zile către Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri şi a Învierii Mântuitorului: „Dacă în vremea Postului ne-am «luptat după lege» și am împlinit poruncile Domnului, atunci ne-am apropiat de El și ne-am transformat într-un Lazăr, un prieten al Domnului, având două surori, Marta și Maria, adică fapta cea bună, slujirea aproapelui, și contemplația, rugăciunea, vorbirea cu Dumnezeu. În lipsa Domnului, Lazăr s-a îmbolnăvit și a murit. Înțelesul duhovnicesc este că, fără prezența Domnului, ostenelile noastre singure nu sunt mântuitoare, nu viază. «Fără Mine nu puteți face nimic», spune Domnul. Pentru că mlădița ruptă și despărțită de vița cea adevărată nu poate să aducă roadă de la sine. Hristos Domnul vine la mormântul neputinței noastre și lăcrimează. A suspinat cu duhul și a lăcrimat Domnul la mormântul lui Lazăr, a lăcrimat pentru firea omenească, plăsmuită, creată de Dumnezeu să fie «bună foarte», dar stricată și viciată de păcat. (…) Ceea ce am urmărit noi prin osteneala noastră de-a lungul postului, adică învierea din moartea păcatului și dobândirea mântuirii, sunt lucrări dumnezeiești, nu omenești. Fără El nu le putem dobândi. De aceea, trebuie să vină Hristos-Domnul, să ne strige precum l-a strigat pe Lazăr, să ne cheme afară din mormântul neputinței noastre omenești. Numai dezlegați, prin cuvântul Lui, de legăturile morții putem umbla liberi pe calea mântuirii. Adevărul cel mare, care nu trebuie uitat niciodată, este că omul se ostenește după putință, iar mântuirea este un dar al negrăitei milostiviri a Domnului”.
De asemenea, ierarhul a vorbit despre rolul pe care îl are pelerinajul în viața unui oraș. „Și noi, astăzi, în acest important centru urban al țării, orașul Ploiești, crescut în istorie prin grija unor mari domnitori - Petru cel Tânăr și Mihai Viteazul, pe locul unor străvechi târguri muntenești, ne-am străduit prin această procesiune să-L întâmpinăm pe Domnul, Care vine blând și smerit să intre în Ierusalimul sufletelor noastre. Procesiunea de Florii în sine are și rolul binecuvântării locului, a cetății sau orașului respectiv. De aceea, faptul că, an de an, la această procesiune participă tot mai mulţi credincioşi este un motiv de bucurie şi de speranţă, întrucât, după cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, rostite despre marea metropolă şi capitală a Bizanțului de altădată, Constantinopol, demnitatea unui oraș este arătată nu de mulțimea sau somptuozitatea clădirilor, ci de calitatea locuitorilor lui, ca oameni care-L iubesc pe Dumnezeu și pe semenii lor. Fiecare oraș sau localitate, centru al vieții religioase, economice, sociale și culturale, devine locul pe care noi, oamenii, trăind adunați în comunitate și în comuniune, suntem chemați să îl sfințim prin dragostea noastră, prin credința noastră, prin grija și solidaritatea noastră, nu să îl profanăm prin relații marcate de posesie egoistă, prin păcate sau răutate. Orașul sau localitatea noastră trebuie să fie locul în care slujirea lui Dumnezeu și slujirea omului ar trebui să coincidă, nu să fie două extreme care nu se întâlnesc niciodată”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
La Biserica „Sfântul Vasile” a avut loc, la final, un concert de cântări specifice perioadei Postului Mare, susținut de un grup de preoți și cântăreți de la parohiile din protoieriile Ploiești Nord și Ploiești Sud.
Cele cinci circumscripții administrative bisericești prahovene sunt: Protoieria Ploiești Sud; Protoieria Ploiești Nord; Protoieria Câmpina; Protoieria Vălenii de Munte și Protoieria Urlați.