În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Preoţi şi medici brăileni întruniţi în conferinţă la Lacu Sărat
În Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat joi, 30 mai, seria conferinţelor pastoral‑misionare din primul semestru al acestui an, cu întrunirea preoţilor din protopopiatele Făurei şi Însurăţei, județul Brăila.
Programul a debutat cu participarea preoţilor din cele două protopopiate ale Eparhiei Dunării de Jos la Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din cadrul Aşezământului social‑filantropic „Sfântul Pantelimon”-Lacu Sărat, judeţul Brăila.
Ierarhul Dunării de Jos a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra clerului şi credincioşilor din această eparhie şi a înălţat rugăciuni pentru cadrele medicale şi semenii aflaţi în suferinţe şi boli.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de preoţii participanţi la întrunire.
În cuvântul adresat slujitorilor sfintelor altare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, îl oferă în încercări şi în necazuri, atunci când avem nădejde în El şi Îi cerem cu credinţă să ne ajute.
Lucrările propriu‑zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Preot şi medic în slujba bolnavilor”, s‑au desfăşurat în Sala „Sfântul Ioan Evanghelistul” a aşezământului de la Lacu Sărat.
La întrunire, alături de clericii din cele două protopopiate, au participat şi cadre medicale, dar şi preoţii de la parohiile din municipiul Brăila care coordonează centre sociale.
În deschiderea şedinţei, Arhipăstorul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre activitatea bisericească desfăşurată în primul semestru în eparhie, în acest an dedicat pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, şi i‑a îndemnat pe participanţi să continue cu implicare şi disponibilitate proiectele şi programele dedicate tinerilor, vârstnicilor şi celor bolnavi. A atras atenţia şi asupra multiplelor pericole pe care le aduce în viaţa noastră utilizarea excesivă a tehnologiei.
În cadrul şedinţei, medicii participanţi au fost invitaţi de ierarhul locului să prezinte câteva aspecte din activitatea desfăşurată în unităţile medicale şi să transmită sfaturi concrete pentru protejarea sănătăţii şi dezvoltarea colaborării cu preoţii care activează în spitale.
Între medicii prezenţi au fost şi reprezentanţi din cadrul Asociaţiei Medicilor Creştini Ortodocşi „Sfinţii Pantelimon şi Ermolae”, filiala Brăila.
Ultima parte a conferinţei a fost rezervată dialogurilor, în cadrul cărora au fost semnalate şi analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească şi au fost luate o serie de hotărâri necesare continuării activităţilor programate pentru perioada următoare.