La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Preoţii din Arhiepiscopia Alba Iuliei, implicaţi în dezvoltarea de proiecte sociale
La Târgu Mureş a avut loc ieri, 10 noiembrie, ultima conferinţă preoţească din sesiunea de toamnă. Lucrările conferinţei cu tema "Morala liturgică" au fost prezidate de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
La această întâlnire au participat toţi preoţii din protopopiatele judeţului Mureş. În cadrul lucrărilor conferinţei au fost apreciaţi preoţii din judeţul Mureş care participă la proiectul "Implicarea clerului şi a comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Alba Iulia". La final, aceştia au primit diplome, fiind îndemnaţi să sporească implicarea comunităţilor parohiale în soluţionarea nevoilor din parohii. Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, prin Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, derulează în prezent proiectul "Implicarea clerului şi a comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Alba Iulia". Acest proiect a debutat pe 1 ianuarie 2011 şi se va finaliza la sfârşitul anului 2012. În primul an de activitate, Arhiepiscopia Alba Iulia a selectat 80 de persoane din judeţul Alba şi 80 de persoane din judeţul Mureş, din rândul preoţilor şi al persoanelor implicate în viaţa pastorală şi socială a Bisericii. Aceştia au participat la cursuri de formare profesională în urma cărora au obţinut diplome de calificare acreditate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, precum şi diploma acordată de Consiliul Naţional al Calificărilor şi al Formărilor Profesionale a Adulţilor. În calendarul celui de-al doilea an de desfăşurare a proiectului, aceste persoane se vor implica în scrierea de proiecte, precum şi în soluţionarea nevoilor existente în comunităţile parohiale din care fac parte. (Liviu Stanciu)